De commotie van de afgelopen maanden rondom de Mexicaanse griep is zwaar overdreven. Het virus is minder bedreigend dan verwacht.

Minister Ab Klink van Volksgezondheid heeft uit voorzorg 34 miljoen vaccins besteld, maar achteraf blijkt dat er maar tien miljoen nodig zijn voor de risicogroepen. Volgens de Gezondheidsraad hoeven er niet nog meer mensen ingeënt te worden als de griep niet erger wordt.

Voor de inenting die in november begint, komt iedereen in aanmerking die ook al een prikje kan halen tegen de normale seizoensgriep. Dat zijn bijvoorbeeld hartpatiënten en iedereen boven de zestig jaar. Vrouwen die langer dan drie maanden zwanger zijn en artsen en verplegers die met patiënten met een verhoogd risico werken, wordt ook aangeraden om zich te laten vaccineren.

Iets meer dan de helft van de verpleegkundigen en verzorgenden is niet van plan zich te laten inenten omdat de griep meevalt en omdat ze het vaccin niet helemaal vertrouwen. De huisartsen vinden het zonde dat er zoveel vaccins niet wordt gebruikt.

Wat gaat de overheid met de vaccins doen die niet gebruikt worden? En wat vinden de artsen van de Mexicaanse griep?

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.