Er woedt wereldwijd een felle anti-abortusdiscussie die ook aan Nederland niet voorbij gaat. Daarvoor waarschuwt Tweede Kamerlid Lilianne Ploumen.

In de Verenigde Staten zijn in een aantal staten strenge anti-abortuswetten aangenomen. Artsen die nog meewerken aan abortus lopen het risico om de gevangenis in te gaan. Ploumen waarschuwt dat de discussie zich niet alleen beperkt tot Amerika. "De anti-abortusbeweging is een internationale beweging met veel geld. Ook in Nederland intimideren steeds meer activisten vrouwen die voor een abortus kiezen."

Video: Zo proberen demonstranten vrouwen te overtuigen geen abortus te plegen

Amerikaans geld komt naar ons land

Rebecca Gomperts herkent het beeld wat door Ploumen wordt geschetst. Ze werkt als directeur van Women on Waves en probeert vrouwen te helpen in landen waar abortus illegaal is. De laatste tijd stuurt ze ook steeds meer abortuspillen naar de Verenigde Staten. "Vooral de laatste tien jaar zijn er veel abortusklinieken gesloten. Er zijn vrouwen die me schrijven dat ze meer dan zes uur moeten reizen voor een kliniek. Daar hebben ze vaak het geld niet voor."

Ze maakt zich zorgen over de ontwikkelingen in Amerika. "De pro-life beweging wordt wereldwijd voor een groot deel gefinancierd vanuit Amerika." Ook tactieken om vrouwen die een abortus willen ondergaan daarvan af te laten zien worden overgenomen uit de Verenigde Staten. "In Amerika zijn er heel veel fake counseling clinics. Die doen alsof ze helpen bij een ongewenste zwangerschap terwijl het anti-abortusorganisaties zijn. Volgens Gomperts doet de Nederlandse organisatie Siriz precies hetzelfde.

Lees ook

Ploumen naar Amerika

In EenVandaag vertelt Ploumen dat ze dit weekend naar de Verenigde Staten vertrekt om vrouwen een hart onder de riem te steken. "Ik wil laten horen dat we in Europa zien wat er gebeurt." Ze noemt de situatie in Nederland tot nu toe niet vergelijkbaar, maar merkt wel dat er steeds meer politici zijn die zich ook hardop uitspreken tegen abortus.

"We weten dat politici als Kees van der Staaij van de SGP hard actievoeren om vrouwen dit recht te ontnemen." Ook over recente uitspraken van CDA-prominent Elco Brinkman en vrouwonvriendelijke uitspraken van Thierry Baudet maakt Ploumen zich zorgen. "Je moet ervoor blijven strijden want je kunt er niet vanuit gaan dat dit soort rechten blijven bestaan."

Zelfs na verkrachting zit abortus er in Alabama niet meer in.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.