De situatie in Oekraïne loopt verder uit de hand. Vandaag zijn militaire acties begonnen tegen pro-Russische betogers. Hoe is het zover gekomen? Een overzicht van de gebeurtenissen in Oekraïne: 

  • De toenmalige Oekraïense president Victor Janoekovitsj tekent op donderdag 21 november het associatieverdrag met de EU niet. Dit verdrag zou onderlinge handel eenvoudig moeten maken, maar Oekraïne ziet er, onder druk van Rusland, vanaf. Oekraïners gaan met tienduizenden de straat op in de hoofdstad Kiev. 
  • Na wekenlange protesten tegen president Janoekovitsj, die meerdere malen tot gewelddadige confrontaties leiden, besluit het parlement op zaterdag 22 februari dat de president moet aftreden. Janoekovitsj vlucht naar Rusland, en Oekraïne krijgt een interim-regering. De Russische regering ziet het als een gevaar voor Russen in Oekraïne, nu volgens hen de extremisten aan de macht zijn gekomen.

De Krim

  • Op woensdag 26 februari komt voor het eerst de Krim in beeld. Rusland heeft een marinebasis op het Oekraïense schiereiland, en er wonen veel etnische Russen. Er ontstaan rellen tussen pro-Russische groepen en aanhangers van de nieuwe pro-Europese regering. Rusland gaat de beveiliging van de vloot op de Krim versterken.
  • In Simferopol, de hoofdstad op de Krim, bezetten pro-Russische  demonstranten regeringsgebouwen en er wordt een nieuwe pro-Russische premier benoemd. In de dagen erna komen ongeveer 6000 Russische militairen aan op de Krim. Vliegvelden worden bezet, en wapens van Oekraïense militairen worden in beslag genomen. Rusland neemt het schiereiland in. 
  • Het parlement op de Krim is voor inlijving door Rusland. Er wordt op 16 maart een referendum gehouden, waarbij 96,6 procent van de bevolking instemt met de aansluiting van de Krim bij Rusland. Kort daarna trekt Oekraïne alle militairen terug van de Krim, omdat ze daar niet meer veilig zouden zijn. 

Pro-Russische demonstraties

  • Op zondag 6 april vindt in Donetsk in het oosten van Oekraïne ook een demonstratie plaats voor aansluiting bij Rusland. Pro-Russische actievoerders bestormen een gebouw van de regionale overheid. Ook in Loehansk en Charkov worden overheidsgebouwen bezet. De onrust in het oosten houdt aan. In Donetsk wordt zelfs een volksrepubliek uitgeroepen, en er wordt een referendum over onafhankelijkheid geëist. 
  • De regering in Kiev stelt een ultimatum: de bezetters moeten binnen 48 uur vertrokken zijn, anders ontruimen veiligheidstroepen de gebouwen. De pro-Russische betogers geven hier geen gehoor aan. Op 12 april worden ook een politiebureau in Slavjansk en twee andere steden in het oosten door gewapende mannen bezet. Een dag later beginnen de Oekraïense veiligheidsdiensten een operatie tegen de pro-Russische bezetters. 
  • Opnieuw wordt er een ultimatum gesteld, en vandaag maakt de interim-president bekend dat Oekraïne een operatie begint in het oosten.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.