Nederlandse oogartsen slaan in EenVandaag alarm over het gevaar van krachtige laserpennen. De afgelopen twee jaar zagen ze 17 gevallen, voornamelijk kinderen, van onherstelbare oogschade door laserbestraling.  

Dat blijkt uit een publicatie van de oogartsen in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde. 

Laserpennen zien er onschuldig uit maar worden steeds krachtiger. Vooral in het buitenland en op internet worden sterke laserpennen verkocht. Die hebben zoveel vermogen dat ze ogen permanent kunnen beschadigen, ook als je er maar een paar seconden in kijkt. 

Gevaarlijke wapens

Oogartsen in Rotterdam, Maastricht en Nijmegen trekken nu aan de bel: “Laserpennen zijn geen speelgoed. Het zijn gevaarlijke wapens aan het worden,” zegt Jan Keunen, oogarts van het Radboud UMC in Nijmegen en betrokken bij het onderzoek waarover vandaag wordt gepubliceerd. Keunen: “17 gevallen op 16 miljoen inwoners is misschien niet veel, maar als deze trend doorzet is het heel zorgelijk: de schade is onherstelbaar.”

Het gebruik van de laserpennen met een zeer krachtige en brandende straal is in Nederland verboden. Maar via internet of door koop op vakantie komen ze toch ons land binnen.

Vanmiddag in Radio EenVandaag en vanavond bij EenVandaag tv een gesprek met oogarts Jan Keunen. Hij roept de Tweede Kamer en de Gezondheidsraad op om snel iets aan dit groeiende probleem te doen. Ook spreken we vanavond met een jongen die oogschade opliep door een laserpen.

EenVandaag maakte eerder een reportage over het gevaar van laserpennen. Kijk het item hieronder terug.