Vier op de tien automobilisten (41%) kijken wel eens op het scherm van hun telefoon tijdens het rijden, bijvoorbeeld om te WhatsAppen of te navigeren. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder ruim 10.000 mensen die dagelijks autorijden. 

Dinsdag lanceert het ministerie van Infrastructuur een voorlichtingscampagne over telefoongebruik in het verkeer. De Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) schat dat door afleiding jaarlijks tientallen tot honderd dodelijk slachtoffers vallen. 

Kans op ongeluk

Bijna een kwart van de ondervraagden (22%) is wel eens in een gevaarlijke situatie terechtgekomen doordat een andere automobilist of zijzelf met hun telefoon bezig waren. Zeven op de tien automobilisten (70%) die sms’en achter het stuur vinden dit zelf dan ook gevaarlijk gedrag. 

“Als automobilisten twee seconden wegkijken is het risico op een ongeval drie keer zo groot”, zegt onderzoeker Willem Vlakveld van het SWOV. Toch denkt tweederde van de mensen die tijdens het rijden sms't dat dit geen invloed heeft op hun controle over de auto (65%) en reactiesnelheid (71%), zo blijkt uit het onderzoek van EenVandaag.

Vanavond in EenVandaag

De 31-jarige Alwin, die een dodelijk ongeval veroorzaakte terwijl hij tijdens het rijden aan het WhatsAppen was, vertelt vanavond in EenVandaag eenmalig zijn verhaal. Ook presenteert Gijs Rademaker de uitkomsten van het onderzoek van EenVandaag.

Over dit onderzoek

Aan het onderzoek deden 10.698 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee die (bijna) dagelijks autorijden. Het onderzoek vond plaats van 15 t/m 22 september 2013.

Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 45.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online onderzoek. De uitslag van de peilingen onder het EenVandaag Opiniepanel zijn na weging representatief voor zes variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2012.

Panelleden krijgen ongeveer één keer per week een uitnodiging om aan een peiling mee te doen. Op de meeste onderzoeken respondeert 60 tot 70 procent van de panelleden.

Mobieltje op de fiets

Ook sms'en en appen op de fiets zorgt voor ongelukken in het verkeer. CDA wil nu de bellende fietser aansprakelijk stellen. Luister de uitzending van EenVandaag hierover terug.