Wie aan media denkt, denkt wellicht snel aan landelijke media. Toch is de rol van regionale en lokale media minstens net zo groot. Vrijwel elke provincie en regio heeft een eigen tv-zender, radio-omroep of krant. Aldith Hunkar, voorheen presentator van het NOS-Journaal, werkt nu voor NH Radio en brengt een ode aan de regionale media.

Tijdens de gemeenteraadsverkiezingen bleek weer hoe belangrijk regionale media zijn. Aldith Hunkar, jarenlang werkzaam voor de landelijke omroepen, is sindskort werkzaam voor NH Radio. Het ochtendprogramma Spitstijd presenteert zij samen met Hans Smit. Terug naar de regio is volgens Hunkar essentieel voor ons bestaan. Al spreekt ze niet haar voorkeur uit: "Landelijk of regionaal; je moet het allebei doen'. Juist die afwisseling is waarvoor Hunkar als 'Optimist' pleit.   

Aldith Hunkar als 'de Optimist' bij EenVandaag

'We laten ons gijzelen'

Toen ze zo'n tien jaar geleden stopte bij de NOS kreeg ze vaak dezelfde vraag. "'Was er nog wel leven na de landelijke omroep?', luidde de vraag. Dat antwoord was volmondig 'ja'." Radio NH richt zich volledig op het nieuws uit de provincie Noord-Holland. Volgens Hunkar is het belangrijk om je te richten op regionale berichten. "We laten ons gijzelen door de gedachten dat de hele wereld ons aan gaat. We bemoeien ons met alles. Wie zich niet druk maakt over een incident wat zich afspeelt aan de andere kant van de wereld, is niet goed geiïnformeerd en wordt naar de prullenbak verwezen. Maar is er nog ruimte voor onze naasten?" 

'Blij om het klein te houden' 

Aldith Hunkar heeft een expatjeugd achter de rug. Ze groeide op op vier continenten en in zes talen. Toch is ze blij dat ze de hele wereld niet meer hoeft te overzien voor haar werk. "De mens komt het best tot zijn recht binnen de extended familiy." Die familie bestaat voor haar nu uit haar Noord-Hollandse-collega's. "Wij brengen nieuwtjes uit de regio. Misschien wel over de dochter van je neef of over je buurman. Het zijn berichten die we begrijpen, omdat ze ons persoonlijk aangaan. Het zijn berichten waar we grip op hebben. Ik ben blij dat ik het bij NH Radio klein mag houden."