De Amerikaanse oud-president Barack Obama geeft een presentatie in evenementenhal Afas-Live in Amsterdam. Om zijn toespraak bij te wonen moet je flink in de buidel tasten: het goedkoopste kaartje kost 995 euro.

Ondanks de hoge kaartprijs is de zaal volledig uitverkocht. Voor Barack Obama is het snel geld verdienen. Met een praatje van een uur weet hij 400.000 euro op te strijken. Toen hij president van de Verenigde Staten was moest hij nog een jaar lang werken voor dat bedrag.

Het is niet de enige lucratieve deal die Barack Obama heeft weten binnen te slepen. Zo heeft hij vorig jaar een boekdeal gesloten voor 65 miljoen dollar. Ook met Netflix heeft hij een akkoordje gesloten. Voor een onbekend geldbedrag mag de streamingdienst een meerjarige serie maken van de oud-president.

Kritiek op Barack Obama

Niet iedereen is te spreken over het praatje van de oud-president. Zo zei Seher Khan, hoofd fractiebureau van de politieke partij DENK in Amsterdam dat Obama ‘een oorlogsmisdadiger’ is. Tijdens zijn presidentschap was Obama namelijk verantwoordelijk voor bombardementen met drones in onder meer Pakistan waarbij duizenden mensen om het leven kwamen.

Gerald Ford was de eerste die geld vroeg voor speeches

Niet alle oud-presidenten van de Verenigde Staten weten zoveel geld binnen te slepen. In 1958 is zelfs de zogeheten Former Presidents Act ingevoerd. Mede omdat oud-president Harry Truman na zijn presidentschap vanaf 1953 het moest rooien met 112 dollar per maand. Hij moest zelfs noodgedwongen bij zijn schoonmoeder intrekken. Daarom krijgt elke voormalig president van de Verenigde Staten een pensioenregeling van 2 ton per jaar. 

Gerald Ford was in de jaren ‘70 de eerste oud-president die zich liet betalen voor speeches. 40.000 dollar per praatje vroeg hij. Wat dat betreft spant Bill Clinton de kroon. De Nederlandse verzekeraar Achmea betaalde Clinton  vier jaar geleden 600.000 dollar. En dat geld had hij nodig ook, want hij was blut. 

Voormalig minister president Balkenende is een stuk goedkoper

Mocht je een spreker zoeken die iets goedkoper is: onze eigen oud-premier Jan Peter Balkenende schijnt te boeken te zijn voor 8.500 euro. Even wat minder dan Obama, en veel minder dan de huidige Amerikaanse president. 

Donald Trump vroeg vóór zijn presidentschap naar verluidt al 1,5 miljoen per presentatie. Dat zal straks vast niet minder worden. Dus we kunnen in ieder geval concluderen dat de uitspraak van oud-president John Quincy Adams niet meer opgaat. Hij zei ooit: “Er is niets treuriger dan het leven van een oud-president..”

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.