Het RIVM adviseert nog steeds niet om mondkapjes verplicht te stellen. Jaap van Dissel verwees in de persconferentie naar een Noors onderzoek om die beslissing te verantwoorden. Maar die Noorse onderzoekers zijn inmiddels tot nieuwe inzichten gekomen.

Bjørn Gunnar Iversen deed het Noorse onderzoek dat in juni werd gepubliceerd. Hij wist niet dat het RIVM zijn onderzoek aanhaalde. "Ik was een beetje verbaasd dat Nederland het heeft opgepikt, want in Noorwegen kwamen er maar weinig reacties op."

Mondkapjes wel degelijk goed

In hun rapport zeggen de Noren dat mondkapjes vooral aan te raden zijn als het moeilijk is om afstand te houden. Maar nieuwe inzichten laten zien dat het wel degelijk goed is om vaker mondkapjes te dragen, vertelt Iversen. "Recent onderzoek wees uit dat er een grotere groep mensen is die wel drager van corona zijn, maar geen symptomen hebben." Iversen ging uit van 20 procent, maar die groep blijkt het dubbele. Na de zomer komt hij dan ook met een update van zijn onderzoek.

Lees ook

Er zijn maar weinig goede studies over de effectiviteit van mondmaskers, zegt Iversen. "Wekelijks komen er wel studies bij en dat is nodig. Dat we geen goede studies hebben, betekent niet dat mondkapjes niet werken."

De Belgische topviroloog Marc van Ranst zegt dat voor de mondkapjesplicht in België ook het Noorse onderzoek is gebruikt. Samen met andere onderzoeken concludeerde België dat een mondkapjesplicht op drukke plekken 'een redelijke investering is'.

Nederlanders dichter op elkaar dan Noren

Iversen deed het Noorse onderzoek, gebaseerd op de situatie in eigen land. Je zou je kunnen afvragen of dat wel 1 op 1 naar Nederland te vertalen is. In ons land wonen mensen immers veel dichter op elkaar dan in Noorwegen.

Volgens Iversen is aangetoond dat de bevolkingsdichtheid een belangrijke factor is in de verspreiding van Covid-19. "In dichtbevolkte gebieden, zoals New York, verspreidt het zich veel sneller. Wij zeggen in ons rapport dat als het moeilijk is om afstand te houden dat een argument is om mondkapjes aan te bevelen."

Tweede golf

Als de tweede golf komt, is afstand houden nog steeds de beste manier om besmetting tegen te gaan. Toch vindt Iversen het gebruik van mondmaskers, mits goed gebruikt, ook een manier om het virus te bestrijden. "Misschien niet het beste middel, maar wel één van de middelen in de strijd tegen corona."

Bekijk hier de tv-reportage over dit onderwerp.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.