Een extra bot, een lekker visje.. Veel honden en katten krijgen vandaag een extra lekkernij, want het is dierendag. Ook filosoof Rick Scholtes verwent zijn honden Rani en Teddy vandaag extra, maar niet met een stukje dood dier.

'‘Ze krijgen van mij vandaag een stukje veganistische worst.'' Want Rani en Teddy zijn, net als hun baasje, veganistisch. Lange tijd is gedacht dat honden geen granen zouden kunnen verteren, maar inmiddels is duidelijk dat ze meer kunnen eten dan alleen vlees.  Sommigen leven zelfs ultiem lang op groente-maaltijden zoals de border collie Brambles, die met een veganistisch dieet de hoge leeftijd van 25 jaar wist te bereiken.

Ook de katten van Rick Scholtes, Snoopy en Hannah, krijgen veganistisch voedsel. "Ik maak me geen zorgen. Het zijn carnivoren, maar ze eten ook echt met plezier wortels en aubergines.'’ Rick benadrukt dat hij naast zijn huisdieren, ook een goed leven wil voor andere dieren. "Ik wil gewoon niet dat er dieren gevangen zitten in de bioindustrie voor mijn consumptie en wil dat ook niet voor mijn huisdieren," zegt hij. Tweeënhalf jaar geleden begint Rick een webshop voor vegahuisdieren. “Het is belangrijk voor de hele wereldbevolking dat we met z’n allen minder vlees gaan eten.” 

De 31 dieren van de Heerlense Clarina en René Kamps leven al jaren op een veganistisch dieet. Kamps: ‘'Uit onderzoek blijkt dat hoe langer een hond vegetarisch of veganistisch eet, hoe groter de kans is dat hij in goede tot excellente gezondheid verkeert en hoe kleiner de kans dat hij kanker krijgt of aan obesitas gaat lijden.’' 

Carnivoren

Dr. Esther Hagen-Plantinga van de afdeling Diervoeding van de Universiteit Utrecht is verdeeld enthousiast over een veganistisch dieet voor carnivoren. Vooral over de gevolgen voor katten op de lange termijn maakt ze zich zorgen. ‘'Er zijn inmiddels genoeg voorbeelden van honden die wél al hun voedingsstoffen uit plantaardig voedsel weten te halen, maar katten hebben echt een heel ander metabolisme. Hoe de veganistische levensstijl op de lange termijn voor deze dieren uitpakt is nog maar de vraag.’' 

Tegenover de groeiende groep mensen die hun huisdier alleen nog maar plantaardig voedsel geven staat een groep die juist heilig gelooft in vlees. Deze mensen geven hun huisdieren alleen maar botten en rauw vlees. "Dat is het andere uiterste en ook daar zien we vaak tekorten ontstaan," zegt dierenarts Plantinga. Het gaat daar dan om een te eenzijdige voeding. Dieren kunnen groeiproblemen krijgen of worden besmet met bacteriën op het rauwe vlees.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.