Stap voor stap wordt IS teruggedrongen bij de Iraakse stad Mosul. Het grote oorlogsoffensief dat vorige week begon kan wel nog maanden duren, maar daar wil de Nederlandse Koerd Goran niet op wachten. Vanuit het Zeeuwse Tholen is hij in zijn auto naar Irak gereden om de strijd te volgen.

Samen met zijn neven, die voor de Koerdische televisie werken, reist hij langs het front. Hij is enthousiast en pessimistisch tegelijk. Eindelijk wordt een constante dreiging weggenomen als het offensief slaagt. Maar daarna dreigt er een nieuw probleem. Alle partijen die invloed willen in Irak, onder meer sjiieten uit Iran en het Turkse leger zijn ook aangeschoven aan de frontlinie. 

Goran vreest dat wanneer IS verdreven is er een nieuwe machtsstrijd komt waar het Koerdische deel van Irak de dupe van wordt. Journalist Hans Jaap Melissen volgde Goran langs de frontlinies bij Mosul.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.