Geert Wilders suggereert in een tweet dat Alexander Pechtold een sharia-aanhanger zou zijn. Hij twitterde vandaag: ‘D66 wil Amsterdam afsplitsen als de verkiezingsuitslag tegen valt. Pechtold demonstreert met Hamas-terroristen. Is dit de volgende stap?’ Met een nep-foto van de D66-leider bij een sharia-demonstratie. 

Hij reageert hiermee onder andere op de anti-Trump demonstratie op het Malieveld. Daar was namelijk niet alleen Pechtold aanwezig, maar ook Amin Abou Rashed, een prominente Hamas-aanhanger.

Daarmee schetst Wilders het toekomstperspectief dat Pechtold mee zou demonstreren met sharia-activisten. Daar gebruikt hij een nep-foto voor, maar dat wordt er niet bij vermeld. De originele foto is genomen bij een anti-Wilders demonstratie in Londen in 2009.

Pechtold laat op Facebook weten dat hij dit niet accepteert:

Omdat er niet bij staat dat het nep is, is het bericht misleidend en ophitsend volgens voor Twitteraars. Wilders schetst een angstbeeld dat niet klopt. Het schetsen van angstbeelden tijdens een campagne is niet nieuw. VVD maakte bijvoorbeeld dit champagnespotje in 2005 over de Europese grondwet:

Dit zorgde destijds voor woedende reacties in Den Haag, vooral van Geert Wilders: “Hoe laag kun je zakken? Dit is te walgelijk voor woorden!”

De PVV-leider wil niet reageren bij EenVandaag, maar wel op Twitter. Hij noemt Pechtold een dramaqueen:

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.