Het Openbaar Ministerie in Suriname eist twintig jaar celstraf tegen president Desi Bouterse voor zijn rol in Decembermoorden 1982. 

In een zitting van de krijgsraad wees openbaar aanklager Roy Elgin de toenmalige legerleider aan als hoofdverantwoordelijke voor de dood van vijftien vooraanstaande Surinamers en tegenstanders van het toenmalige militaire regime van Desi Bouterse.

Dat gebeurde op 8 december 1982 in Fort Zeelandia, het toenmalige hoofdkwartier van de militaire machthebbers. Bouterse was daar destijds bij aanwezig, aldus de aanklager, die verwees naar de verklaringen van de inmiddels overleden Fred Derby, die als vakbondsleider de enige overlevende was van de slachtpartij. Bouterse heeft altijd ontkend destijds in het fort aanwezig te zijn geweest.

Er is volgens hem echter geen bewijs dat Bouterse daar zelf heeft geschoten.

Daarnaast vindt Elgin moord met voorbedachte raad bewezen; de Decembermoorden waren volgens hem ,,goed voorbereid''en er was een draaiboek. De inmiddels overleden sergeant Paul Baghwandas werd door de aanklager aangewezen als de uitvoerder. ,,Hij was de beul, de baas'', zei Elgin.

Desi Bouterse pleegt een militaire coup in december 1982. Er werden onder zijn leiding 15 burgers uit huis gehaald en vermoord. Als president gebruikt hij al zijn macht om een veroordeling te voorkomen. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.