Al verschillende keren kwam ten onrechte het bericht naar buiten dat IS in Mosul zou zijn verslagen. Maar de Irakese regering riep op 10 juli de overwinning echt uit. Groot feest in de straten volgens diverse media, maar veilig is het er zeker nog niet. We spreken erover met Hans Jaap Melissen, ter plaatse aanwezig in Mosul.

IS vorige maand blies vorige maand de Al Nuri moskee opgeblazen heeft. In 2014 riep hun toenmalige leider Abu Bakr al-Bagdadi daar het Kalifaat uit.

Die moskee was een icoon in Irak, en niet alleen voor IS. De moskee stond bijvoorbeeld ook afgebeeld op Irakese bankbiljetten. Eigenlijk staat de verwoesting van die moskee symbool staat voor de verwoesting van heel Mosul.

Experts zeggen vandaag dat meer dan tien jaar zal duren om alle explosieven in de straten van Mosul te verwijderen. 

Zware omstandigheden dus voor de inwoners. Afgelopen weekend spraken we met een Nederlandse dokter, over hoe de situatie in Mosul.

Hoeveel mensen er nog in Mosul zijn is moeilijk in te schatten. Ongeveer 1,5 miljoen mensen woonden in Mosul en omgeving. En sinds het offensief tegen IS afgelopen oktober zijn ontzettend veel mensen op de vlucht geslagen. 

Amnesty spreekt van een humanitaire crisis, en dringt aan op een onafhankelijk onderzoek naar  oorlogsmisdaden gepleegd door IS én door de troepen die tegen IS strijden. Want via sociale media komen er ook berichten naar buiten dat IS-strijders worden gemarteld door Irakese troepen. In maart kwam naar buiten dat een bombardement van de VS meer dan 100 burgerslachtoffers maakte. Alleen maar om 2 sluipschutters van IS uit te schakelen.

Hans Jaap Melissen bevestigt dat er ook nu in Mosul buitensporig veel geweld wordt gebruikt. Frankrijk speelt hierin een opvallende rol. Het verhaal gaat dat Franse troepen aanwezig in Mosul actief samenwerken met Iraakse troepen om IS-strijders met een Frans paspoort uit te schakelen.

Ondertussen verlegt de aandacht zich nu razendsnel richting de Syrische stad Raqqa, want dat is een van de weinige grote steden die IS nog in handen heeft. En ook daar lijkt een beslissende slag tegen IS nabij. Maar de vraag is of het ook een einde zal betekenen aan de chaos die IS als groep in de regio aan kan richten.

Kijk & Lees: Nederlandse artsen in de hel van Mosul

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.