Polen heeft een databank toegankelijk gemaakt met de namen van zo'n 8500 SS'ers die in het toenmalige Duitse concentratiekamp Auschwitz-Birkenau werkzaam zijn geweest.

De lijst, inclusief foto's en de gerechtelijke vonnissen tegen de SS-functionarissen na de oorlog, is op internet te bekijken. Dat heeft het bureau van de Poolse Nationale Herdenking (IPN) in Krakau maandag bekendgemaakt.

Het IPN wil aantonen dat het overgrote deel van de kampbewaarders niet Pools was. Tweede reden: eventueel nog levende kampbewaarders alsnog opsporen en vervolgen.

Historici schatten dat zo’n 200 Auschwitzmedewerkers nog in leven zouden kunnen zijn. En de kans dat die nog nooit vervolgd zijn is groot, want slechts 12 procent van al het Auschwitz personeel is ooit voor een rechtbank gebracht. Deze lijst is dus de allerlaatste kans om ze alsnog voor een rechter te kunnen krijgen, zegt het NIOD.

Het gaat om het tot dusver grootste register in zijn soort. Het kwam tot stand in samenwerking met onderzoeker Aleksander Lasik van de universiteit van Bydgoszcz. Op termijn zullen nog gegevens uit andere Duitse vernietigingskampen worden toegevoegd.

Szarek omschreef het project als een antwoord op de historisch foute aanduiding 'Pools concentratiekamp'. ‘We tonen de bezetting en laten zien wie die SS-mannen waren.' In Auschwitz en Birkenau werden tijdens de Tweede Wereldoorlog zeker 1,1 miljoen mensen vermoord.

In de nieuwstrend een reactie van Arnold Karskens, voorzitter van de Stichting Onderzoek Oorlogsmisdaden.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.