Er komt een nieuwe zaak tegen het Nederlands-Zwitserse bedrijf Trafigura vanwege de ramp met het schip Probo Koala in Ivoorkust. Beer Advocaten uit Amsterdam gaat namens meer dan 100.000 slachtoffers een claim indienen.

In Eenvandaag een exclusief interview met een chauffeur die het Probo Koala-gif moest dumpen bij een vuilnisstortplaats.

Oliebedrijf Trafigura had de Griekse tanker Probo Koala in 2006 ingehuurd. Het schip vervoerde schadelijk afval naar de stad Abidjan in het West-Afrikaanse Ivoorkust en dumpte het daar. Volgens de Ivoriaanse autoriteiten leidde dit tot doden en zieken. Trafigura heeft altijd volgehouden dat dat niet bewezen kan worden. 

Sinds de ramp hebben er verschillende rechtszaken gediend. Afvalverwerker Amsterdam Port Services ging vrijuit, net als de gemeente Amsterdam. Trafigura Beheer schikte in 2012 met het Openbaar Ministerie in Nederland voor alle zaken rond het gifschip. Het bedrijf betaalde een boete van een miljoen euro voor de illegale uitvoer van afvalstoffen en 300.000 euro die met die uitvoer zou zijn verdiend.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.