De donornier die Marijn Rijkse al 16 jaar heeft, wordt nu door zijn lichaam afgestoten. Wachtlijsten zijn lang en binnen zijn familie is niemand geschikt als nieuwe donor. Daarom probeert hij het nu via Facebook.

Toen Marijn nog maar een baby was, ontdekten doktoren dat zijn nieren niet naar behoren werken. "En op mijn 16de waren ze zo slecht dat ik moest gaan dialyseren. Toen kwam ik op de lijst voor donatie te staan", vertelt hij.

De eerste donornier

Gelukkig was er destijds vrij snel een nier van een overleden donor beschikbaar. "Die is 16 jaar stabiel gebleven en werkte toen voor 30 procent. Maar sinds vorig jaar is die begonnen met afstoten." Het is het lot van elke nier van een overleden donor, vertelt Marijn. "Gemiddeld gaat zo'n nier 10 jaar mee. Dat kan ook 20 jaar zijn, maar dan is het wel klaar."

Marijn gaat snel achteruit en zit nu dagenlang thuis. "Ik kan niet meer werken. Dan kom je thuis in een hele kleine wereld terecht. Iedereen is aan het werk, mijn vrouw ook. Dan ga je over van alles zitten nadenken."

Lees ook

Geen match in de familie

Miranda ziet ook hoe haar man, en zijzelf, daarmee worstelt. "We hebben geen normaal leven meer. Vakantie, dagjes weg, daar heeft Marijn gewoon de energie niet voor."

De nier van een levende donor kan uitkomst bieden: die gaat veel langer mee dan die van een overleden donor. Maar de juiste donor is lastig te vinden. "Ik zou het zo doen", vertelt Miranda, "maar ik heb een andere bloedgroep en daardoor kan het niet." Ook binnen de rest van de familie is er geen match. "Ze hebben allemaal onderzoeken gevolgd. Maar daar kwam niks uit."

Oproep op Facebook

Omdat ook de lijst voor een nieuwe overleden donor erg lang is, besloot Marijn het op een andere manier te proberen. Via Facebook. "Met mijn bloedgroep moet je 4 tot 5 jaar wachten. Vandaar mijn oproep."

Wie hij hoopt te vinden? "Iemand met bloedgroep O die voor de rest gezond is en hier voor open staat." Tot nu toe is er nog geen resultaat geboekt. "Hoe lang het nog gaat duren, durf ik niet te zeggen." Wel houdt Marijn hoop dat zijn situatie snel verandert. "Als ik niet op tijd een nieuwe nier krijgt moet ik weer dialyseren. Lichamelijk en geestelijk is dat heel slecht voor je. En ik wil gewoon weer aan het werk."

Nierpatiënt Marijn Rijkse vertelt over zijn situatie en zijn online zoektocht naar een orgaandonor

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.