Het uitvallen van verdediger Jan Vertonghen was een veelbesproken moment tijdens de wedstrijd van Ajax tegen de Spurs. Na een harde botsing met Toby Alderweireld voetbalde hij nog even door, maar uiteindelijk moest hij toch van het veld.

Analist Johan Derksen uitte in de rust van de wedstrijd flinke kritiek op clubartsen. Wat hem betreft zijn ze namelijk niet helemaal onafhankelijk. "Clubartsen nemen wat mij betreft altijd teveel risico. Dat zijn ook een beetje supporters geworden, en die hebben zoiets van: er kan meer dan er eigenlijk kan."

Te groot risico

Nemen clubartsen inderdaad meer risico dan zou moeten? Hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder zat ook voor de tv tijdens de wedstrijd van Ajax. Ook hij heeft zich verbaasd over de werkwijze van de clubartsen. "Meteen dacht ik: die moet van het veld. Het risico is te groot. Je moet het zekere voor het onzekere nemen in zo'n geval."

Scherder legt uit wat er precies gebeurt met de hersenen bij een harde botsing als die van Vertonghen en Alderweireld. "In veel gevallen is er een draaiing van het hoofd. En dan is er een groot risico dat de baansystemen, de witte stof in de hersenen, op rek komen te staan. Alsof je een elastiekje uitrekt."

Lees ook

Gevolgen

Dat kan grote gevolgen hebben, legt de hoogleraar uit: "Concentratie, aandacht, coördinatie... Dat kan er allemaal onder lijden. Naar mijn idee had hij er gewoon direct af gemoeten."

Frank Backx, hoogleraar en voorzitter van de Vereniging voor Sportgeneeskunde is wat genuanceerder dan Scherder. Hij wil het dan ook geen fout noemen van de Spurs-dokter. "Het is een eerste inschatting, in een split second. Dan kom je soms pas in tweede instantie tot de juiste diagnose."

Ethische dilemma's

Maar zijn clubartsen dan inderdaad teveel fan? Sportsocioloog Agnes Elling sloeg de wetenschappelijke literatuur erop na. "We weten wel dat er ethische dilemma's zijn voor sportartsen. Het is een lastige wereld. Maar om nou te zeggen dat die artsen altijd voor het belang van de club kiezen, dat kun je op basis van de literatuur die ik ken niet zeggen."

Feit of Fictie: Zijn clubartsen te veel fan van hun club?

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.