Ouders van 14 kinderen die ziek zijn geworden door de inenting tegen de Mexicaanse griep stellen de Nederlandse staat aansprakelijk. 

De advocaat van de getroffen gezinnen heeft de dossiers van de 14 kinderen gisteren aan de overheid gestuurd. Het gaat om kinderen die een ernstige slaapziekte hebben ontwikkeld na de inenting in 2009. Het is voor het eerst dat de Nederlandse overheid aansprakelijk wordt gesteld voor vaccinatieschade.

Het gaat om het middel Pandemrix van fabrikant Glaxo Smith Kline. Internationaal onderzoek wijst uit dat er zeer waarschijnlijk een link is tussen het zetten van deze prik en de slaapziekte narcolepsie. Dit is een ernstige aandoening die het slaap-waak ritme verstoort. Patiënten vallen spontaan en onverwachts in slaap en kunnen last hebben van spierslapte en hallucinaties. In Zweden, Finland en Noorwegen worden ouders van kinderen met deze problematiek al gecompenseerd. In Nederland tot dusver niet.

Letselschade-advocaat John Beer vertegenwoordigt de ouders van de groep van 14. Wij zijn er echt van overtuigd dat dit zeer ernstig is en dat het zeer ernstige ingrijpende gevolgen heeft voor een heel mensenleven. Op alle fronten eigenlijk worden die kinderen benadeeld, dat mag de overheid zich wel aanrekenen.”

Beer is dan ook hoopvol gestemd dat de Nederlandse Staat overgaat tot een ruime schadevergoeding:: “Het is echt onze bedoeling om de overheid ervan te overtuigen dat hier sprake is van zeer ernstige schade die een leven lang problematiek tot gevolgen heeft. En dan kun je de mensen niet met een schijntje afschepen.”

Het aantal Nederlandse meldingen van narcolepsie na de inenting blijft oplopen. Volgens Bijwerkingeninstituut Lareb staat de teller nu op 29. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.