Nederland gaat groot onderzoek doen naar de Indonesië-oorlog van 1945-1949. Dat heeft minister Koenders vandaag bekend gemaakt. Tot nog toe weigerde het kabinet de archieven open te gooien. 

Het boek van Remy Limpach ‘De brandende kampongs’ van Generaal Spoor heeft het laatste zetje gegeven. In dit dikke boek komen veel misdragingen van Nederlandse militairen naar voren. Limpach schreef over excessief en structureel geweld dat werd gepleegd en van hogerhand goedgekeurd. Ministers Koenders van Buitenlandse Zaken en minister Hennis van Defensie gaven bij de presentatie van dit boek eind september al aan open te staan voor verder onderzoek.

Er komt ook steeds meer nieuws naar buiten over de misdaden aan Indonesische kant, maar uit dat land zijn nog geen harde toezeggingen gekomen voluit met dit onderzoek mee te werken. Hoogstwaarschijnlijk zullen het Koninklijk Instituut voor Taal, Land en Volkenkunde in Leiden, Het Nederlands Instituut voor Militaire Historie en het Nederlands Instituut voor Oorlogs- Holocaust- en Genocidestudies (NIOD) het onderzoek gaan doen. Zij wachten nog op de officiële opdracht van de regering en pleitten in 2012 al voor verder onderzoek naar de daden van Nederlandse militairen in de Indonesische oorlog.

Lees de longread 'Een spoor van brandende kampongs en stapels lijken' over de Indonesische oorlog en bekijk hieronder eerdere reportages:

 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.