Steeds meer buitenlandse investeerders beleggen in Nederlands vastgoed. Zo kochten Beleggers uit Saudi-Arabië voor ruim 40 miljoen het enorme hoofdkantoor van BrandLoyalty in Den Bosch. Een Franse vastgoedbelegger kocht vorig jaar het Amsterdamse kantoorpand Atrium voor een half miljard. Edwin Buitelaar van het Planbureau voor de Leefomgeving spreekt van een ‘enorme stijging’. Wat zijn de gevolgen en moeten we ons zorgen gaan maken?

In Bosnië kopen ondernemers uit de golfstaten vastgoed op en het hypermoderne centrum van Beiroet in Libanon is in handen van de Saudi’s. Het ziet er prachtig uit, maar het staat leeg: het is te duur voor de bevolking om in de huizen te wonen. Ook in het centrum Londen staan straten leeg omdat de huizen opgekocht zijn door buitenlandse investeerders maar onbetaalbaar zijn geworden. 

In Nederland wordt ook steeds meer vastgoed opgekocht door buitenlandse investeerders. Volgens Edwin Buitelaar, onderzoeker van het Planbureau voor de Leefomgeving, is er een enorme stijging als het gaat om buitenlandse investeerders. “Eerder kwam zo’n 30 procent van het verhandelde vastgoed in buitenlandse handen, inmiddels is dat al ruim 50 procent." Gaat Nederland overspoeld worden door deze ondernemers? Krijgen wij ook spooksteden? 

De Zweden kochten massaal Nederlands vastgoed

Dat lijkt allemaal best mee te vallen. “Er moet een onderscheid gemaakt worden tussen huizen en ander vastgoed. Deze buitenlandse investeerders zetten vooral in op grote complexen en kantoren, niet zozeer op huizen”, zegt Buitelaar. 

Het is niet de eerste keer dat buitenlandse ondernemers plots veel vastgoed opkopen. “Dit is te vergelijken met ‘golven’ in het verleden: in de jaren 70 kreeg Nederland voor het eerst te maken met investeerders uit het buitenland. De Britten kochten massaal vastgoed hier. Door de oliecrisis vertrokken ze weer. In de jaren 80 kochten de Zweden massaal vastgoed op en in de jaren 90 hadden we een Duitse golf”, gaat Buitelaar verder. “Als de markt inzakt gaan ze vaak weer weg, al zijn Duitse ondernemers wel wat consistenter.”

Floor Milikowski, planoloog en journalist die expert is op het gebied van vastgoed in Amsterdam, schreef het boek 'Van wie is de stad'. Volgens de onderzoeksjournalist is Amsterdam op dit moment erg populair is voor buitenlandse ondernemers. “Het is goedkoop vergeleken met andere Europese landen en de vooruitzichten zijn gunstig. Amsterdam is aantrekkelijker geworden vergeleken met bijvoorbeeld Londen door de Brexit en Parijs door de aanslagen.”

Buy to let

De kans is volgens Milikowski klein dat Amsterdam en andere Nederlandse steden overgenomen worden door buitenlandse ondernemers, of dat we naar een situatie gaan als in Londen. “Individuele huizen zijn voor buitenlandse investeerders vaak niet interessant, zij willen vaak hele huizenblokken of woontorens opkomen maar daar zijn er niet veel van in Nederland.” Daarbij is de kans niet groot dat de huizen nog veel duurder gaan worden: “De max is nu wel bereikt als het gaat om de huizenprijzen.” 

“De krapte op de huizenmarkt wordt niet veroorzaakt door buitenlandse investeerders”, zegt Milikowski. “We zien vooral veel Nederlandse particulieren die investeren in vastgoed. Geld op de bank zetten levert niet zoveel op, dus worden huizen gekocht zodat bijvoorbeeld studerende kinderen erin kunnen wonen of om te verhuren”. Dit fenomeen heet buy-to-let: mensen kopen huizen, maar gaan er zelf niet in wonen.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.