Nederland, fietsland. Maar hoe lang nog? De koppositie van de Europese Cycle Barometer moeten we sinds deze week delen met Denemarken. 

Waar andere Europese landen inzetten op een fietsbeleid, doet ons land niets extra’s voor tweewielers zeggen deskundigen. En dat terwijl we meer fietsen dan ooit. Vooral de grote steden slibben dicht: de eerste fietsfiles zijn een feit. 

Grote steden als Utrecht, Amsterdam maar ook Leiden en Groningen zuchten in de spits onder het aantal fietsers. In Utrecht ontstond deze week een ware fietsfile door een omleiding in de hoofdroute naar het Centraal Station. 

Volgens planoloog Marco te Brömmelstroet zijn er vier keer zoveel fietsers in de steden dan vroeger. En erop geanticipeerd is er niet. De fietser is te lang voor lief genomen, vindt ook de Fietserbond. Zij pleiten voor een nationaal fietsplan. Want nog even en onze positie als gidsland wordt ingenomen door een andere ambitieuze fietsnatie.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.