De slechte staat van de bossen "is Staatsbosbeheer aan te rekenen", zegt oud-directeur natuurbehoud Frits van Beusekom. Een initiatief als de Boom van het Jaar-verkiezing vindt hij leuk. "Maar het lost het probleem niet op."

De organisatie van de Boom van het Jaar-verkiezing wil het belang van bomen benadrukken en organiseert daarom jaarlijks deze verkiezing. De organisatie hoopt zo Nederlanders bewust te maken en de belangen en bedreigingen van bomen duidelijk te maken. Frits van Beusekom vindt het initiatief sympathiek, maar is sceptisch.

Lees ook

Lees ook

Snel geld verdienen

De taak van Staatsbosbeheer is het beheren van de bossen en natuurgebieden in Nederland. Waarom kappen ze dan zoveel bomen als dat zo slecht is voor de natuur? "Het boze vermoeden is dat het gaat om snel geld verdienen", zegt van Beusekom.

"Staatsbosbeheer is tijdens de bezuinigingen de markt opgegaan. Ze moeten dus geld verdienen, de verkoop van hout en biomassa is een hele snelle manier daarvoor." Van Beusekom maakt zich zorgen: "Het lijkt erop dat het management hiermee de belangen van natuurbehoud uit het oog verliest."

info

Om deze redenen (en meer) zijn bomen belangrijk:

  1. Bomen nemen CO2 op en zetten dit om naar zuurstof.
  2. De wortels nemen water op uit de bodem waardoor er geen modderstromen ontstaan bij hevige regen.
  3. Het fruit is een voedselbron.
  4. Bomen bieden huisvesting aan verschillende dier- en plantsoorten.
  5. Een wandeling door een park of bos werkt rustgevend voor de mens.

Onderaan beginnen

Maaike Brasz van organisatie SBNL Natuurfonds is het niet eens met Frits van Beusekom dat de verkiezing 'de kers op een bedorven taart' is en staat vol achter de verkiezing. Juist door in te zetten op de 'gewone burger' kan je iets bereiken volgens Brasz.

"We beginnen onderaan en werken dan door naar grotere organisaties. Door de Nederlanders bewust te maken van het belang van bomen, en de bedreiging van onze bossen wordt de druk op de overheid om het beleid te veranderen vergroot. Gelukkig zien we dat er steeds meer organisaties zich inzetten voor de natuur en dat de overheid zich bewust wordt van het belang van bosbehoud."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.