De Nationale Politie voert duizenden juridische procedures tegen haar eigen agenten. Dat stellen de twee grootste politievakbonden ACP en NPB in EenVandaag.

Gerrit van de Kamp, voorzitter ACP geeft aan dat het om duizenden zaken gaat. “Alles wordt gejuridiseerd, wij schatten het conservatief in als we zeggen dat er tussen de vijftien- à twintigduizend zaken lopen. Daarbij gaat het om duizenden juridische procedures, maar ook om duizenden bezwaarschriften, klachten.” Dit wordt beaamd door Jan Struijs, voorzitter van de NPB. “Het gaat om duizenden juridische procedures, op alle mogelijke niveaus binnen de politie.”

Juridische kosten rijzen de pan uit

De duizenden procedures tegen de eigen agenten kosten zoveel geld dat dit ten koste gaat van de veiligheid, aldus de ACP en NPB. Van de Kamp (ACP): “Het is niet uit te leggen aan de samenleving dat er zoveel procedures zijn, waarvoor veel externe juristen ingehuurd worden, die dubbel zoveel geld kosten, dat gaat ten koste van de veiligheid.” 

Procedure op procedure

De politie haalt vaak bakzeil in juridische procedures, maar begint dan gewoon overnieuw, aldus de bonden. Struijs (NPB): “Wij winnen heel veel zaken en wat doet de werkgever? Die gaat in hoger beroep en gooit er nog een paar extra juristen tegenaan in plaats van om de tafel te gaan zitten. Vaak zit onze vakbondsjurist in de rechtszaal tegenover vier tot vijf juristen van de politie.” Ook Van de Kamp ziet de powerplay van de politie. “Twee weken geleden nog, onze jurist tegenover vijf juristen van het korps, wat gebeurt hier?” 

Korpschef Nationale Politie Akerboom moet ingrijpen

De bonden kregen honderden meldingen van agenten naar aanleiding van de uitzending van EenVandaag waarin duidelijk werd dat de Nationale Politie kritische agenten de ziektewet induwt. Akerboom is nu aan zet, aldus de bonden. Van de Kamp: “We willen dat Akerboom stopt met ontkennen en bagatelliseren van het probleem. Dit ligt nu op tafel en moet gestopt worden.” Struijs: “Ik verwacht van de korpschef dat hij duidelijke maatregelen gaat nemen, als hij in de ontkenning blijft dan hebben we echt een fors probleem.” Morgen zitten de bonden met korpschef van de Nationale Politie Erik Akerboom.  

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.