"De muziek die je hoorde toen je een jaar of 15, 16, 17 was, dat zit erin en komt er nooit meer uit," zei presentator Jan-Willem Roodbeen in het radioprogramma 'Jan-Willem Start Op'. "Wat ze er over zeggen, is dus toch waar." Maar is dat inderdaad zo: vergeet je de muziek uit je pubertijd nooit meer?

Frits Spits denkt dat het inderdaad klopt. "Ik denk dat de nummers die je als puber hoort, diep doordringen in je wezen en dat je ze altijd zult blijven onthouden. Ik herinner me nog uit mijn jeugd en mijn pubertijd dat The Beatles opkwamen, The Rolling Stones en The Kinks en we kenden al die liedjes uit ons hoofd."

Associatief geheugen

Volgens neuromusicoloog Artur Jaschke heeft dit alles te maken met het associatief geheugen. “We onthouden een nummer en zien daarnaast ook juist die omgeving die er voor ons bij hoort."

"Denk bijvoorbeeld aan je vrienden en familie", zegt Jaschke. "Die verbinding die we leggen is ons associatief geheugen. Door de neuroplasticiteit wordt iets gecreëerd waardoor het nummer je hele leven bijblijft en je terugbrengt naar dat moment."

Magie van de eerste keer

Erik Scherder ziet dat ook zo. Het horen van een nummer en de magie van de eerste keer zijn hierin bepalend. “Ik denk dat dat zo is omdat in de jeugd heel veel dingen voor de eerste keer gebeuren."

Daarmee is het net zoiets als je eerste kus. "Als dat dan gekoppeld wordt aan hele mooie muziek en leuke nummers, dan onthoud je die nummers ook het beste. Het zijn echt de vormen van associatief geheugen", zegt Scherder.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.