Vier Gouden Kalveren staan naast de magnetron in haar rommelige woonkeuken. Actrice Monic Hendrickx kreeg haar laatste onderscheiding voor Beste Actrice voor haar rol als drugskoningin Carmen van Walraven in de succesvolle televisieserie Penoza. “De grootste misvatting is dat ik heel gevaarlijk ben.”

Monic Hendrickx breekt in 1998 door met de rol van Anna Krzyzanowska in De Poolse Bruid. De film werd ingezonden als Nederlandse kandidaat voor de Oscars. Dankzij Penoza werd Hendrickx bekend bij een breed publiek. “Dan werd ik weer in plat Amsterdams nageroepen: Hé Carmen, ik zag je gisteren op TV. Heb je nog een klusje voor me?”, zegt ze lachend. “Dan dachten ze dat ik in de drugshandel zat.”

Drugskoningin

Penoza is een bekroonde Nederlandse misdaadserie die vijf seizoenen lang tegen de miljoen kijkers trok. De leidende rol in de serie was weggelegd voor Hendrickx: ze speelde de rol van Carmen, moeder van drie kinderen die aan het hoofd van een drugskartel kwam te staan. Afgelopen najaar was de allerlaatste aflevering te zien.

Niet alleen de fans moeten afscheid nemen van hun geliefde personage: ook de actrice zelf moest wennen aan het idee dat het haar allerlaatste reeks was. “Je gaat van je rol houden’’, zegt Hendrickx. Haar personage Carmen klom met veel bluf op tot de top van de criminele wereld, maar ze runt ook met warmte een gezin. Het spanningsveld tussen die twee uitersten maakte de rol boeiend voor haar. “Het gaat over een vrouw in een mannenwereld.”

Politiebureau

Monic Hendrickx lijkt in het echte leven niets op haar Penoza-personage. De actrice is zelf naar eigen zeggen helemaal niet zo koelbloedig en vooral niet als er politie in de buurt is. “Ik ben heel conflictvermijdend.”

Toch kan Hendrickx niet zeggen dat ze niets op haar kerfstok heeft. “Ik heb ooit een boek gestolen, ‘Veel Liefs van Ronald Dahl”, biecht ze op. “Alle alarmen gingen af zodra ik door het poortje ging. Ik heb zes uur lang in de cel gezeten.” Ze is even stil. “Ja, dat bezoek heeft mij wel genezen van iedere criminele gang van zaken", zegt ze dan resoluut.

Over EendVandaag

EenVandaag gaat deze winter weer op pad. In een lelijke eend, met warme chocolademelk en een interessante gast. Om te praten over het afgelopen jaar en de beloften van het nieuwe jaar.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.