Barbies met roze jurken en stoere Lego-sets, nu worden deze producten nog gevonden op de jongens- óf meisjesafdeling. Minister Van Engelshoven wil dat daar verandering in komt en pleit voor genderneutrale speelgoedwinkels.

In Frankrijk is deze week een manifest ondertekend dat ervoor gaat zorgen dat speelgoedwinkels genderneutraal worden ingericht. Het doel van dit manifest is stereotypen en vooroordelen tegen te gaan. De basis voor stereotype ideeën wordt volgens de Franse staatssecretaris Adrien Taquet al gelegd in de eerste 1000 dagen van je leven, het is dus van groot belang om daar de stereotyperende invloeden te beperken. Minister Van Engelshoven kan zich vinden in deze ideeën, meldt zij in het AD.

Veel mensen denken bij genderneutraal aan grijze kleuren. Maar dat is niet het geval. Het speelgoed zelf verandert niet.

Sturing vanuit de omgeving

Judi Mesman, hoogleraar diversiteit en opvoeding aan de Universiteit Leiden, is het eens met de oproep van de minister. "De vraag of stereotypen in speelgoed erg of niet erg zijn is ideologisch. De vraag is of je vindt dat kinderen gestuurd moeten worden in wat ze wel of niet leuk vinden."

Mesman stelt dat stereotyperende gedachten en gedrag meewerken aan andere maatschappelijke vraagstukken. Neem bijvoorbeeld het tekort aan mannelijke leerkrachten. Volgens Mesman ligt de basis hiervoor bij het feit dat al vanuit vroeger het werken met kinderen 'iets voor meisjes is'.

Kritiek

Op sociale media regent het kritiek, twitteraars noemen het idee van de minister om speelgoedwinkels genderneutraal 'onzin' en bemoeienis'. Volgens Mesman komt dat door een misvatting over de betekenis van genderneutraliteit. "Veel mensen denken bij genderneutraal aan grijze kleuren. Maar dat is niet het geval. Het speelgoed zelf verandert niet. Er blijven roze stofzuigers en blauwe bouwdozen in de winkels te koop, het gaat om het ontkoppelen van een bepaald product aan bepaald geslacht. Dus in de marketing wordt speelgoed niet meer speciaal aangeprezen voor jongens of voor meisjes.

Lees ook

De Hema ging al voor in de genderneutrale ontwikkeling. Zij verkopen sinds 2017 hun kleding niet meer als 'meisjesjurk' of 'jongensbroek'. "Het is nu niet zo dat genderneutraal betekent dat het allemaal grijs en saai is. Ze verkopen nog steeds roze shirts met eenhoorn erop en blauwe shirts met Spider-Man. Het is alleen zo dat de Hema niet meer bepaalt voor wie het product bedoeld is."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.