Na genderneutrale toiletten, genderneutrale reizigersinformatie en genderneutrale briefhoofden heeft de HEMA als eerste Nederlandse winkelketen haar kinderkleding genderneutraal gemaakt. Vanaf eind dit jaar komt het warenhuis met kleding die niet speciaal voor jongens of meisjes zijn.

Aanpassen verpakkingen en labels

Het neutraal maken van kleding houdt in het geval van de Hema in, dat de woorden ‘jongen’ en ‘meisje’ van de verpakkingen en labels verdwijnen. Ook heeft de winkelketen al in 300 van de 700 filialen hun aparte afdelingen samengevoegd naar een algemene Kids-afdeling.

De aanleiding voor dit besluit was onder andere een 10-jarig meisje die 2 jaar geleden via Facebook een berichtje stuurde aan de winkelketen. Ze stelde zichzelf voor als een stoer meisje en wilde dat er iets gedaan werd aan het ondergoed-assortiment: Ik vind dat er ook stoere onderbroeken moeten zijn voor meisjes. Ik vind het niet leuk omdat meisjes kunnen ook stoer zijn en andersom willen jongens misschien ook niet altijd stoere onderbroeken aan’, zo schreef ze aan de Hema.

De winkelketen is de laatste tijd vaker in het nieuws gekomen door bijzondere beslissingen. Zo lagen ze in 2014 onder vuur omdat ze Zwarte Piet in de ban gedaan zouden hebben. Vorig jaar werd de keten beschuldigd van het ‘achterstellen van het eigen volk’ door paaseieren ‘verstopeieren’ te noemen. Dit zouden ze gedaan hebben om de islam tegemoet te komen. Ook het besluit om over te gaan op genderneutrale kleding roept veel reacties op via social media.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.