Tegenwoordig ligt van alles onder vuur, maar dat zelfs een onschuldig sprookje als Doornroosje niet meer door de beugel kan, zorgt voor veel ophef. Toch heeft een Britse moeder de school van haar zoontje gevraagd om de kinderen niet langer voor te lezen uit Doornroosje.

Sarah Hall, moeder van twee kinderen, stoort zich aan het ongevraagd kussen van de slapende Doornroosje door de prins in het verhaal. Dit omdat het gesprekken over ongewenste intimiteiten met kinderen kan ondermijnen, schrijft the Sun.  

“Seksueel gedrag en toestemming daarvoor is een belangrijk onderdeel in het sprookje van Doornroosje”, aldus Sarah. Ze geeft toe er zelf nooit eerder bij te hebben stilgestaan, maar door de hele 'MeToo'-discussie zag ze ineens de subtiele verborgen boodschap in Doornroosje. Volgens haar helpt het een cultuur in stand houden waarin toestemming geven voor intimiteiten niet als belangrijk wordt gezien. “Het is een indicatie hoe diepgeworteld dit soort gedrag zit in onze samenleving”. 

Het sprookje moet van haar in de ban op de basisschool, maar hoeft wat haar betreft niet helemaal in de ban te worden gedaan. In plaats daarvan zou het ‘als controversieel onderwerp besproken’ kunnen worden door oudere leerlingen en studenten. De school van Halls kinderen heeft nog niet gereageerd.

Overigens gaat het originele verhaal van Doornroosje een flinke stap verder. Daar lukt het de prins niet om de slapende prinses wakker te kussen, waarna hij haar meeneemt naar een bed, om daar de ‘vruchten der liefde’ te consumeren. Daardoor bevalt ze later van een tweeling, door wie ze uiteindelijk wakker wordt gemaakt.