Moderne slavernij komt nog steeds voor in Nederland. Maar bestraffen is lastig. Vandaag en volgende week staat in de rechtbank in Den Haag een mensensmokkelbende terecht die volgens justitie illegalen voor zich liet werken onder erbarmelijke omstandigheden. Illegale Indonesiers werden in Den Haag, Rotterdam en Gouda aan het werk gezet. Ze moesten 15 uur achtereen koken voor een Indonesische toko, werkten in gevaarlijke ruimtes en sliepen met grote aantallen in een klein hok tussen kakkerlakken en rottende etenswaren.

11 verdachten moeten zich voor de rechter verantwoorden. Justitie wil aantonen dat ze zich schuldig maakten aan mensenhandel en hoge straffen uitdelen.

De zaak is maar een van de vele voorbeelden van uitbuitingl in Nederland. Maar bewijzen dat het om mensenhandel gaat, en dus hoge straffen opleggen, is extreem lastig. Eerdere zaken liepen stuk op bewijs en strikte rechters. Voor justitie en opsporingsdiensten is de zaak in Den Haag doorslaggevend voor de verdere aanpak van arbeidsuitbuiting.

De 'keuken':

Rijstkoeken bereid op de verwarming:

Moderne slavernij in Nederland