Onder andere grote bedrijven als ING, KPN, Randstad en Ahold Delhaize trekken niet genoeg vrouwen aan voor topfuncties binnen hun bedrijf.

In de wet is vastgelegd dat het aandeel vrouwen in directies en besturen 30 procent moet zijn. Maar van de tweehonderd grootste bedrijven in Nederland voldoen maar dertien bedrijven daaraan. Dat blijkt uit een lijst die minister Van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap vandaag openbaar maakte.

'Geloofwaardigheid van minister staat ter discussie'

Daarmee overtreden ze de wet Bestuur en Toezicht, die in 2013 is ingesteld door minister Jet Bussemaker. Maar op overtreding van deze wet staan geen sancties. Daarom worden de bedrijven nu niet officieel op de vingers getikt. Minister Van Engelshoven dreigt in het najaar met maatregelen te komen als er dan geen verbetering is.

Volgens Linda Senden, hoogleraar Europees Recht, staat de geloofwaardigheid van minister Van Engelshoven nu al ter discussie. "De minister heeft vorig jaar gezegd dat de resultaten zijn om te huilen, dat zijn ze vandaag nog steeds. Dus willen politici geloofwaardig zijn, dan zullen ze nu met effectieve wetgeving moeten komen."

De helft van de jonge vrouwen is voor een vrouwenquotum

Een optie om meer vrouwen in topfuncties te krijgen, is een vrouwenquotum. In landen waar zo'n quotum gehandhaafd wordt, werkt het. Daar krijgen bedrijven flinke boetes als zij te weinig vrouwen in topfuncties hebben. Maar uit een peiling van het Opiniepanel blijkt dat Nederland verdeeld is over het vrouwenquotum.

Lees ook

54 procent van de jonge vrouwen is voor een vrouwenquotum in het bedrijfsleven. Eenderde van de jonge vrouwen (35 procent) ziet zo'n quotum niet zitten. Van de jonge mannen is maar 11 procent voor een vrouwenquotum.

Verschillen in loon tussen mannen en vrouwen blijven

Maar er zijn niet alleen te weinig vrouwen in een topfunctie, ook verdienen vrouwen nog steeds minder dan mannen. Het verschil in loon tussen mannen en vrouwen die qua achtergrond en werk vergelijkbaar zijn, is zeven procent.

IJsland loopt voorop als het gaat om gelijke salarissen van mannen en vrouwen. Hier is het zelfs verplicht om mannen en vrouwen gelijk te betalen. IJsland is het eerste land ter wereld waar dit verplicht gesteld werd.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.