Minister Wopke Hoekstra van Financiën is dit jaar de beste minister van het kabinet. Hij krijgt het meeste vertrouwen in het Prinsjesdag onderzoek van EenVandaag (51 procent). Opvallendste nieuwkomer in de top 5 is premier Mark Rutte.

Volgens de ondervraagden is Hoekstra 'deskundig', 'degelijk' en 'betrouwbaar', precies de kwaliteiten die een minister van Financiën nodig heeft. Hij past goed op de schatkist en komt met slimme acties, zoals de aankoop van aandelen Air France-KLM. "Iemand die je je portemonnee wel kunt toevertrouwen", zo schrijft een panellid. Zijn grootste fans zien in hem zelfs een potentiële nieuwe premier. Een derde (30 procent) van de CDA-kiezers wil graag dat hij lijsttrekker wordt bij volgende verkiezingen, al is ook Hugo De Jonge populair bij de achterban (33 procent).

2 ministers ChristenUnie in top 3

Minister Carola Schouten van Landbouw eindigt op de tweede plaats met 48 procent vertrouwen. Vorig jaar won ze de verkiezing. Een betrokken minister die staat voor 'haar' boeren. "Een lief vrouwke maar wel eentje die zich de kaas niet van het brood laat eten", zegt een deelnemer.

Wel denken veel mensen dat ze het nog zwaar gaat krijgen met haar missie om de landbouw duurzamer te maken. Collega ChristenUnie minister Arie Slob is derde. Er is veel waardering voor zijn integere persoonlijkheid. Hugo de Jonge staat op de vierde plaats.

De hele lijst met vertrouwen in de ministers ziet er als volgt uit:

Rutte grootste stijger

Premier Rutte is de grootste stijger in het rijtje ministers. Hij geniet dit jaar 41 procent vertrouwen en wordt daarmee vijfde. De minister-president was vorig jaar nog negende met 31 procent. De discussie over de dividendbelasting straalde toen negatief op hem af, hij werd vooral gezien als een premier van de rijken.

Lees ook

Dit jaar zijn de deelnemers een stuk positiever: ze waarderen zijn ervaring en zijn oneindige optimisme. Een panellid zegt: "Met Rutte is er veel meer politieke stabiliteit gekomen. Hij houdt de vier partijen in het kabinet knap bij elkaar en heeft aanzien bij andere regeringsleiders." Rutte moet zijn plaats delen met minister Grapperhaus van Justitie, ook hij krijgt 41 procent vertrouwen. Onderaan de lijst staan de ministers Van Engelshoven en Dekker. De ondervraagden vinden hen te onzichtbaar.

Gijs Rademaker van het Opiniepanel en politiek commentator Joost Vullings blikken vooruit op Prinsjesdag. Hoe staan de partijen ervoor en wat worden de thema's van het komende jaar?
info

Over het onderzoek

Het onderzoek is gehouden van 5 tot en met 9 september 2019. Aan het onderzoek deden 22627 leden van het EenVandaag Opiniepanel meegedaan. Het onderzoek is na weging representatief voor zes variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2017. Het Opiniepanel bestaat uit ruim 55.000 leden. Panelleden krijgen ongeveer één keer per week een uitnodiging om aan een peiling mee te doen. Op de meeste onderzoeken respondeert 50 tot 60 procent van de panelleden.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.