Lelystad Airport, de nieuwe dependance van Schiphol, gaat er hoe dan ook komen. Ondanks het massale protest van omwonenden en het feit dat de belevingsvlucht op 30 mei meer geluid produceerde dan toegelaten. Dat stelt minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat  in EendVandaag. “Er is nu eenmaal een politiek besluit genomen”, aldus Van Nieuwenhuizen.

De nieuwe minister is te gast in de EendVandaag, een speciale zomerserie waarin bekende mensen een dag rondrijden in een lelijke eend van EenVandaag. Van Nieuwenhuizen legt tijdens de autorit uit dat ze in een spagaat zit. Aan de ene kant wil ze dat het verkeer op weg en lucht doorgroeit en rijdt en vliegt. Aan de andere kant zet het kabinet in op duurzaamheid en moet het verkeer dus minder CO2-uitstoten en groener worden. Hoe zijn die twee thema’s te rijmen?

Lees ook:

Trein als alternatief

De luchtvaart is een grote vervuiler, maar neemt in populariteit steeds meer toe. Door de lage prijs van vliegtickets wint vliegen aan populariteit en is de trein nog geen volwaardig alternatief.

Van Nieuwenhuizen wil meer inzetten op de trein als vervanger voor het vliegtuig.  Ze zegt met de NS in gesprek te zijn om meer mensen voor de trein te laten kiezen in plaats van het vliegtuig. “Vooral mensen die Schiphol als stop-over gebruiken, zouden in het vervolg vanaf de luchthaven per trein in plaats van met het vliegtuig naar andere Europese hoofdsteden moeten reizen.” Ook overweegt ze belasting te heffen op kerosine. De aangekondigde vliegtax van ‘slechts’ 3,80 voor Europese vluchten ziet zij vooral als een symbolische maatregel: “Uiteindelijk kun je zo’n belastingmaatregel alleen goed in Europees verband afspreken.”

Hoofdpijndossier Lelystad Airport

Maar het meest wordt de portefeuille van Van Nieuwenhuizen gedomineerd door één onderwerp: Schiphol en haar dependance Lelystad. Of specifieker: de groei van Schiphol en de komst van vliegveld Lelystad. “Schiphol moet uitbreiden, dat hebben we politiek in meerderheid besloten”, aldus Van Nieuwenhuizen. Om die uitbreiding mogelijk te maken, moeten de zogenaamde vakantievluchten uitwijken naar het nieuw te bouwen Lelystad Airport.

Lees ook:

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.