THC, één van de werkzame stoffen in cannabis, kan een trigger zijn voor psychoses. Dat blijkt uit onderzoek. Minder THC in de wiet van de Nederlandse coffeeshops zou zelfs het aantal psychoses met de helft kunnen terugdringen, zo denken onderzoekers.

Niet eerder werd op deze schaal de link tussen psychose en cannabis onderzocht. Bij sterke cannabis zou het risico op psychoses zelfs vijf keer zo groot zijn als bij mensen die geen cannabis gebruiken. Het onderzoeksteam onder leiding van de Britse psychiater Marta Di Forti vergeleek verschillende landen.

Lees ook

Nederwiet

Nederland staat bekend om de productie en verkoop van wiet met een hoog THC-gehalte. Emeritus-hoogleraar verslavingszorg Wim van den Brink "Als je kijkt naar de Nederwiet, die bevat veel THC en heel weinig CDB. Eigenlijk zijn de buitenlandse producten misschien wel iets minder gevaarlijk voor mensen met kans op een psychose dan de Nederlandse wiet en hasj."

Vanwege die doorgaans hoge dosering in de in Nederland geproduceerde cannabis, oppert het nieuwe onderzoek het idee om de verkoop van THC-rijke cannabis in Nederlandse coffeeshops aan banden te leggen.

Aanleg

Volgens hoofdonderzoeker Margriet van Laar van het Trimbos-instituut bevestigt dit onderzoek wat al eerder werd gesignaleerd. Wel wil het Trimbos duidelijk maken dat THC of cannabis wel een trigger kan zijn voor een psychose, maar niet de directe aanleiding.

"We weten al langer dat er een verband is tussen het gebruik van THC en psychotische klachten. Aanleg blijft echter heel belangrijk. De indruk moet niet worden gewekt dat 50 procent van blowend Nederland de kans op een psychose heeft."

Feit of Fictie: Verschillende experts bespreken het nieuws dat minder THC in cannabis het aantal psychoses kan terugdringen.

Drooglegging

Zowel het Trimbos als Wim van den Brink zijn blij dat er zo'n groot empirisch onderzoek is gedaan naar het verband tussen THC en psychose. De claim dat het aan banden leggen van de verkoop van cannabis met een hoog THC-gehalte een aantal psychoses zou halveren, ondersteunen zij niet.

Ook de Bond van Cannabisdetaillisten ziet niets in dit plan. Voorzitter Joachims Helms: "De aanname dat daarmee de helft van de psychoses zou verdwijnen, dat klopt natuurlijk niet. Dan spreek je van een soort drooglegging. Dat gaat natuurlijk iedereen naar de illegale markt".

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.