Na dertig jaar bij de Vlaamse omroep VRT is presentator Bart de Pauw per direct op straat gezet. Hij zou volgens anonieme bronnen flirterige sms’jes naar collega’s hebben verstuurd en collega’s hebben gestalkt. “Een gevaarlijke trend,” zegt cultuurhistoricus Gerard Rooijakkers.

De huidige discussie rond #Metoo doet Rooijakkers denken aan de vroegere volkstribunalen. “Mensen nemen het heft in eigen hand, en dat is een ernstige zaak.” Volgens de cultuurhistoricus is het belangrijk dat we ervoor waken dat we de moraal op straat niet verwarren met de moraal in de rechtbank. “Sterker nog, publieke ontering is zelfs strafbaar in Nederland.”

Wederhoor

“Schandalig”, noemt Willeke Bezemer het, dat beschuldigingen meteen leiden tot een straf. Zij leidt vertrouwenspersonen op voor werkgevers. “Mensen worden gewoon strafrechtelijk geëxecuteerd.” Bezemer is van mening dat je zoiets tot op de bodem moet uitzoeken, en dat werknemers op zijn minst de kans moeten krijgen zich te verdedigen. Die kans heeft De Pauw niet gehad. “Het belangrijkste is dat er wederhoor plaatsvindt”, zegt ze.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.