Mienke de Wilde is gelovig lid van de Kerk van het Vliegend Spaghettimonster; een religie die sinds kort ook in Nederland als formeel kerkgenootschap wordt erkend.

De pastafarians, zoals de volgelingen heten, dragen een vergiet als hoofddeksel om hun messias te herdenken, ‘the one that boiled for our sins’. En dat betekent dat ze ook met dit hoofddeksel op de pasfoto willen voor rijbewijs en paspoort. Want: "Als er voor joden een uitzondering wordt gemaakt en zij met keppel op de foto mogen, en moslims met hoofddoek op de foto mogen, waarom pastafarians dan niet met vergiet?"

In Amerika is het, na onder meer een rechtszaak van pastafarian Lindsay Miller mogelijk om altijd en overal met een vergiet op je hoofd te verschijnen. Ook in Tsjechie en Oostenrijk is dit sinds 2013 en 2009 mogelijk. In 2015 kreeg het geloof volledige erkenning in Nieuw-Zeeland en hierbij ook de toestemming om mensen te mogen trouwen. 

In Nederland zijn we nog niet zover. Het pastafarianisme wordt hier vaker gezien als parodie dan als een religie. Om die reden weigert de Gemeente Nijmegen de 31-jarige Mienke de Wilde op de pasfoto te zetten met haar vergiet, ook al draagt ze dit hoofddeksel sinds de zomer dagelijks. In EenVandaag een ontmoeting met pastafarian Mienke de Wilde en met universitair docent rechtsfilosofie Derk Venema van de Radboud Universiteit.