Door de naam van zijn melkkoeien vetgedrukt op de verpakking te zetten, wil melkveehouder Matthijs Baan laten zien waar de melk vandaan komt. "Nu weet ik hoe Tietje smaakt."

Sinds kort verkoopt boer Matthijs Baan de melk van al zijn koeien individueel. Met een sticker op de verpakking kan de consument zien van welke koe de melk afkomstig is. "De melkrobot melkt elke koe apart. 10 minuten later zit haar melk in een fles, met een sticker erop: 'Dit is van die koe'."

'Waardering voor het product'

En het werkt. Inmiddels heeft boer Baan een contract getekend met een aantal supermarktfilialen. Zijn product staat nu officieel in de schappen, en daar is hij trots op. "Vroeger ging mijn melk in één groot vat. Dan weet je niet meer hoe de melk van elke koe smaakt, want dat zit dan door elkaar", zegt de boer. "Maar nu weet ik exact hoe Tietje smaakt."

Oene van der Wal van het Voedingscentrum staat sympathiek tegenover het initiatief van Mathijs Baan. "Je zou het een marketingtruc kunnen noemen, want het is een manier om de klant te verleiden jouw melk te kopen, en het melkpak van de concurrent te laten staan", zegt Van der Wal. "Je kan het echter ook zien als een waardering voor het product."

Lees ook

'Allemaal verantwoordelijk'

Volgens Van der Wal is het niet nieuw dat verpakkingen vermelden waar een product vandaan komt. Vooral op streekproducten en biologische producten staat vaak een verhaal over de herkomst en de makers. Boer Baan haalt hiermee wat Van der Wal betreft de koe uit de anonimiteit. "Je koopt dus niet zomaar een melkpak, maar een melkpak van koe Tineke."

Het initiatief van boer Baan sluit aan bij het plan van minister Carola Schouten van Landbouw om mensen bewuster te maken van voedselproductie. "Wij zijn allemaal verantwoordelijk voor hoe we met voedsel omgaan", zegt ze in Trouw. In haar plan geeft ze aan dat haar ministerie boeren wil aanmoedigen met vernieuwingen te komen. En daar heeft Mathijs Baan op zijn manier alvast een voorschot op genomen.

Bekijk hier de tv-reportage.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.