De Nederlandse Mediatorsvereniging (NMv) reageert geschokt op uitlatingen van een mediator die te horen zijn op een geheime opname waarin hij de politie adviseert een kritische agent via de ziektewet te ontslaan omdat zij daarvoor verzekerd zijn. In de opname lijkt de mediator verre van onafhankelijk en lijkt hij partij te kiezen voor de politie.

Hoewel we niet het hele verhaal kennen, zijn we als Nederlandse Mediatorsvereniging geschokt hoe deze mediator zijn rol in de te horen passages heeft vervuld”, zegt NMv-voorzitter Frederique van Zomeren. Volgens de NMv zouden mediators partijen op een neutrale en onpartijdige wijze moeten ondersteunen in het zoeken naar passende oplossingen. 

Maatregelen

De Nederlandse Mediatorsvereniging geeft aan een reglement en gedragscode te hanteren waarin de professionele MfN-geregistreerde mediator wordt geacht "niet te roddelen, niet eenzijdig te adviseren en helemaal niet om, zo lijkt het, te helpen van iemand af te komen." Het reglement en de gedragscode van de Mediatorsfederatie Nederland is hier volstrekt helder over. De Nederlandse Mediatorsvereniging zal bij de verantwoordelijke instantie, Stichting Kwaliteit Mediators, aandringen om deze zaak te onderzoeken.

Stichting Mediation en Overheid: ‘Onthutsend!’

‘Onthutsend’, zo kwalificeert directeur Nico Wiggers van Stichting Mediation en Overheid de uitspraken van een mediator in een uitzending van EenVandaag. In een geluidsopname, uitgezonden in EenVandaag, is een mediator te horen in gesprek met een politiechef en een politiejurist. Doel van het gesprek zou een oplossing moeten zijn voor een langdurig conflict tussen een agent en de politieleiding. Dit ontstaat als de agent onder druk van haar chef, een terecht uitgeschreven boete moet intrekken.

De mediator doet uitspraken over de betrokken agent die hij niet zou moeten doen, aldus de stichting. De mediator over de betrokken agent: “Ze zit al voorbij de psychiatrie wat mij betreft.”  Ook geeft hij de politie advies om op een goedkope manier van de agent af te komen, namelijk via de verzekering. De mediator geeft de politie het volgende advies: “Als je haar door een psychiater laat keuren, dan wordt het gewoon wegens ziekte. En jullie zijn ervoor verzekerd. (…) Dus mijn advies aan de politie is, hoewel ik dat nooit hardop zeg, als je van iemand af wilt, doe het dan via de verzekeraar (hard gelach).

Wiggers vindt het jammer dat de titel “mediator” nog steeds geen beschermde titel is. “Iedereen mag zich zo noemen", aldus Wiggers: “Indien deze mediator gekwalificeerd en geregistreerd is bij de Mediation federatie Nederland, dan is dit klachtwaardig. Een mediator mag niet ‘kind aan huis’ zijn bij de organisatie, wij willen ook niet dat de overheid werkt met een pool van mediators. De overheid zou alleen met onafhankelijke mediators moeten werken.

Bekijk hier het hele item terug:

Politie duwt kritische agenten ziektewet in

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.