Universiteiten gaan hbo-studenten die verder willen studeren voortaan tot 9000 euro collegegeld in rekening brengen, in plaats van het normale bedrag van 1731 euro. Doorstromen van hogeschool naar universiteit wordt hierdoor voor veel studenten onbetaalbaar. Bovendien verliezen ze hun recht op een OV-jaarkaart en op studiefinanciering.

Het gaat om duizenden studenten die een hbo-opleiding hebben gedaan, en die pas aan de universitaire masteropleiding kunnen beginnen na een pre-master of schakeljaar. Omdat de overheid dit schakeljaar niet meer vergoedt, gaan universiteiten de kosten doorberekenen aan studenten.

Guy Hendricks, voorzitter van studentenbelangenvereniging ISO zegt in EenVandaag: “Dit is tegen de afspraak. Met toenmalig minister Plasterk is afgesproken dat studenten tegen het normale collegegeld kunnen doorstromen.”

Jesse Klaver, kamerlid van GroenLinks, wil opheldering van staatssecretaris Zijlstra van Onderwijs: “Ik vind het totaal belachelijk. Iedereen moet de kans hebben om van mbo naar hbo en verder door te studeren. Als je bedragen tussen de 3000 en 9000 euro gaat vragen, is dat natuurlijk voor niemand meer mogelijk.”

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.