Seksmassages worden regelmatig onbedoeld vergoed door zorgverzekeraars. Dat schrijft de Telegraaf. Op internet zou een lijst circuleren van massagesalons die een 'happy end' declareren. Zorgverzekeraars stellen hier weinig tegen te kunnen doen. Programmamaker, en ervaringsdeskundige, Maxim Hartman ziet het probleem niet: "Stop het happy end in het basispakket!"

Een happy end houdt in dat een bezoeker na een massage tot een hoogtepunt wordt gebracht. Dat is een trend die is overgekomen uit Oost-Azië. Massages met happy end worden, volgens de Telegraaf, door salons gedeclareerd onder de noemer acupunctuur. Een acupunctuurbehandeling zit vaak bij de aanvullende verzekering in.

Valse declaraties bij zorgverzekeraar

Volgens particulier rechercheur Rene Terwey is het lastig om consumenten te betrappen die erotische massages declareren bij de verzekering. Terwey wordt regelmatig ingehuurd door zorgverzekeraars om onderzoek te doen. Hij stelt dat verzekeraars met name geïnteresseerd zijn in de zorgverleners die valse declaraties doen: "Bij één klant lopen ze misschien veertig euro mis, maar bij een zorgverlener die dit trucje vaker toepast, loopt het al gauw in de duizenden euro's. Maar voor een zorgverzekeraar is het moeilijk om bedrijven die dit doen op te sporten."

'Klaarkomen heeft positief effect'

Presentator Maxim Hartman mag met recht een ervaringsdeskundige genoemd worden als het aankomt op erotische massages. Hij onderging er al meerdere, met gebruikte technieken als 'de waterval'.  

Volgens hem moeten verzekeraars geen energie steken in valse declaraties, maar moeten ze 'happy endings' juist vergoeden: "Klaarkomen heeft een groter positief effect voor je fysieke gesteldheid dan acupunctuur. En dat wordt wel vergoed." Hartman heeft nog een argument voor zijn standpunt: "Als het in leven blijft daar beneden voorkom je een hoop problemen, zoals allergieën en depressie."