Martin van Hees lijdt aan een spierziekte en kan daardoor niet meer aan een baan komen. Hij zet nu zijn duikhobby in om verloren trouwringen, sieraden of andere erfstukken terug te vinden.

Wat begon als een intitiatief van Martin, groeide uit tot de stichting Gevonden-Verloren, waar inmiddels 36 vrijwilligers zich voor inzetten. Gezamenlijk vonden ze al meer dan duizend verloren trouwringen terug. "En dan vergeet je nog de honderden mobieltjes, sleutels en andere sieraden", vertelt Martin, die zelf ook waardevolle spullen opduikt.

'Huilend om de nek'

Tijdens het duiken kan hij zijn spierziekte even vergeten. "Onder water heb ik veel minder last. En de kick om een verloren gewaand erfstuk terug te geven aan de eigenaar is onvoorstelbaar. Mensen vliegen me huilend om de nek van blijdschap."

Voorwerpen opduiken doen Martin en zijn vrienden allemaal in ruil voor een simpele reiskostenvergoeding. "Ik heb zoveel hulp ontvangen van mensen om mij heen nadat ik de diagnose kreeg van mijn spierziekte. Dit is mijn manier om iets terug te doen. Bovendien is niet in geld uit te drukken hoeveel voldoening dit geeft."

Martin van Hees
Bron: EenVandaag
Martin van Hees

'De politie vroeg advies'

De stichting krijgt inmiddels aanvragen uit heel Nederland. Zelfs de onderwater opsporingsdienst van de politie vroeg advies aan Martin en zijn hobbyvrienden. Het succespercentage is dan ook groot. "Wij hebben berekend dat we van de 85 items, er 84 terugvinden. We zijn allemaal heel volhardend, dus we komen ook vaak terug als het in eerste instantie niet gelukt is."

Op het YouTube-account van gevonden-verloren.nl zijn tientallen vondsten van erfstukken te bekijken.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.