Schaatsers mogen voortaan ook meedoen aan wedstrijden die niet worden georganiseerd door internationale schaatsbond ISU of door nationale bonden. Dat heeft de Europese Commissie bepaald in een zaak aangespannen door oud-schaatser Mark Tuitert en oud-shorttracker Niels Kerstholt.

De sporters spanden de zaak drie jaar geleden aan, nadat de ISU dreigde met een levenslange schorsing wanneer zij zouden deelnemen aan de nieuwe competitie Icederby die buiten de bond om werd georganiseerd.

Superhero

Het is bepaald niet de eerste keer dat een (voormalig) topschaatser in de clinch ligt met de internationale schaatsbond. In 1972 richtte Ard Schenk, samen met andere topschaatsers en investeerders uit Amerika, de International Speed Skating League (ISSL) op. Schenk behaalde op de Olympische Spelen van dat jaar drie gouden medailles. Volgens Mart Smeets was hij een ‘superhero’ in die tijd: "Hij kwam als een God terug uit Sapporo". Met de ISSL startte de topschaatser een alternatieve schaatscompetitie, waar de schaatsers voor het eerst professioneel aan de slag konden. "Dat waren dappere mannen die dagen", aldus Smeets, "Zij gingen tegen de ISU in. En de Nederlanders gingen tegen de KNSB in."

De internationale schaatsbond ISU was niet in zijn nopjes met de actie van de topschaatsers en besloot de competitie met man en macht tegen te houden. Schenk en zijn collega’s werden geboycot en uitgesloten van deelname aan ISU-toernooien. Ook werden schaatsstadions door de KNSB onder druk gezet om de schaatsers te weren. "Die banen kregen meteen te horen: als jullie ze toelaten, krijgen jullie nooit meer wedstrijden van de KNSB of de ISU."

Officieel excuus

De bezoekersaantallen van de ISSL-wedstrijden vielen enorm tegen, waardoor de organisatie al na twee jaar failliet werd verklaard. De meeste schaatsers konden fluiten naar hun geld. De carrière van topschaatser Ard Schenk ging als een nachtkaars uit. "Schenk nam afscheid van de ISSL met een 1500 meter in 2.07 minuten. Menig meisjesjunior draait daar op dit moment de hand niet voor om", aldus Smeets.

Pas in de jaren ’90 werden Schenk en zijn collega’s gerehabiliteerd en volgde er een officieel excuus van de KNSB.

Vooruitgang

De uitspraak van de Europese Commissie in de zaak van Tuitert en Kerstholt maakt de weg vrij voor vele nieuwe initiatieven in de sport. Smeets: "Vooruitgang. Daar zijn de schaatsbazen heel goed in geweest om dat, voorlopig, tegen te houden."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.