Even je kraaienpootjes wegwerken en je rimpels opvullen. Voor steeds meer mannen is een bezoek aan een schoonheidskliniek net zo gewoon geworden als de kapper. "Er vermoeid uitzien als je moe bent kan tegenwoordig niet meer."

Peter den Otter is cosmetisch arts en ziet een enorme toeloop van mannen in zijn kliniek: van 1 naar 20 procent in 5 jaar tijd. "Ook bij mannen is een beetje ijdelheid tegenwoordig geaccepteerd. Het hoort bij de huidige levensstijl. En de mens doet natuurlijk altijd al heel veel voor zijn uiterlijk. We kopen kleding en gaan naar de kapper. Een bezoek aan een cosmetisch arts hoort daar nu ook bij. Wat dat betreft groeien mannen en vrouwen ook op cosmetisch gebied naar elkaar toe."

Lees ook

Den Otter ziet wel een verschil in botox-wensen tussen mannen en vrouwen. "Mannen willen er vooral wat frisser en minder vermoeid uitzien, terwijl vrouwen echt een duidelijk schoonheidsideaal nastreven.

Botox onder de oksels

Mannen komen bijvoorbeeld voor botox onder de oksels om transpiratie tegen te gaan, vertelt den Otter. "De mannen op de Zuidas die veel presentaties moeten geven en dingen moeten aanwijzen willen niet in hun overhemd een natte plek hebben. En dan laten ze meteen ook die frons doen, voor een meer ontspannen look."

Zeker bij de jonge generatie ziet Den Otter veel meer acceptatie en nauwelijks taboe. "Je mag er als jongere echt wel voor uitkomen dat je een cosmetische behandeling doet. De mannen van een jaar of dertig hebben nog niet zoveel nodig, maar je kunt ook veel preventief doen."

Cosmetisch arts Peter den Otter
Bron: EenVandaag
Cosmetisch arts Peter den Otter

Mannelijke uitstraling

Een van die jongeren is Soufian Siouane, 29 jaar én beauty-influencer. Op Instagram kijken 34.000 volgers mee in zijn leven, waar schoonheid en uiterlijke verzorging centraal staan. "Ik heb botox voor mijn frons gedaan, zodat ik niet meer kan fronsen, botox voor mijn kraaienpootjes zodat je geen rimpeltjes ziet wanneer ik diep lach."

Ook heeft hij een een neusfiller gehad en een neuslipplooi-behandeling, vertelt hij. "Mijn voorhoofd heb ik met botox gedaan zodat ik niet meer zo verbaasd kan kijken en al die rimpeltjes krijg. En ik heb mijn kaaklijn laten opvullen met fillers en mijn kin wat breder laten maken voor een mannelijker uitstraling."

Souf Siouane
Bron: EenVandaag
Souf Siouane

Zelfvertrouwen

Souf begon op zijn 24e met de behandelingen. "Ik zag veel rimpels als ik in de spiegel keek en ik vond mezelf daar te jong voor. Dus ik dacht: waarom niet, het kan! Ik wil er gewoon jong blijven uitzien. Schoonheid is belangrijk. Het is fijn om complimentjes te krijgen. Dat geeft me zelfvertrouwen. Ik wil het verval niet meemaken, tenminste nu nog niet. Later misschien, als ik 50 ben."

Hij merkt dat het taboe rondom botox-behandelingen voor mannen verdwenen is. "Ik zie echt een groot verschil met 5 jaar geleden. Andere mannen zijn openlijk nieuwsgierig en vragen mij via Snapchat waar ik mijn behandelingen doe. Ze weten dat ik mijn research doe en er veel van weet. Ik wil natuurlijk niet dat het verkeerd gaat, juist omdat mijn uiterlijk zo belangrijk voor me is."

Levensgeluk

Ook de 50-jarige Bas van de Broecke gebruikt regelmatig botox. Na jaren in de kledingindustrie zijn geld te hebben verdiend, werkt hij sinds een jaar in de kliniek van zijn broer. Bij elkaar heeft hij in de afgelopen tien jaar al zo'n 10.000 euro aan cosmetische chirurgie uitgegeven.

"Ik wil graag mijn uiterlijk houden zoals het is en ik vind het prettig om niet zichtbaar te verouderen. De aftakeling zie ik liever niet. Ik leef gezond, ik sport en eet gezond. En dit is een onderdeel en een toevoeging die het plaatje compleet maakt. Het levert me levensgeluk op, doordat ik me prettig in mijn eigen lijf voel. Met de cosmetische behandelingen onderhoud ik mijn gezicht en de rest van mijn lichaam houd ik zelf in vorm. Het zorgt ervoor dat ik mijn zelfvertrouwen niet kwijt raak."

Lees ook

Bas gebruikt al tien jaar botox
Bron: EenVandaag
Bas gebruikt al tien jaar botox

Altijd 'shinen', ook als je moe bent

Liesbeth Woertman is hoogleraar Psychologie aan de Universiteit Utrecht en auteur van het boek: 'Psychologie van het uiterlijk', 'Moeders mooiste' en 'Je bent al mooi'. Dat steeds meer mannen de gang naar een cosmetische kliniek maken zegt volgens de hoogleraar iets over de maatschappij waarin we leven. "In deze tijd moet iedereen perfect zijn en 'shinen'. Er vermoeid uitzien als je moe bent, is opeens iets wonderlijks geworden. Je moet er de hele dag uitzien alsof je alles met twee vingers in je neus doet. Dat het leven ontzettend makkelijk is, één groot plezier. En dat geldt vooral voor de jonge generatie."

Daarnaast staat de mannelijkheid en het man-zijn onder druk, stelt Woertman. "Er is bijna geen zwaar werk meer, veel werk is geautomatiseerd. De kwaliteit van fysieke kracht is in onze samenleving niet meer zo nodig. En dat maakt mannen onzeker. Ook het kostwinnerschap is niet meer vanzelfsprekend. Veel mannen vragen zich daarom af: 'Wie ben ik als man'? Net zoals vrouwen in de jaren '60 en '70 zich dit soort fundamentele vragen gingen stellen."

Liesbeth Woertman
Bron: EenVandaag
Liesbeth Woertman

De man als ijdeltuit

De vergrote aandacht van mannen voor hun uiterlijk heeft ook te maken met de verschuiving van seksuele rollen. Woertman: "De man wilde nooit een ijdeltuit zijn, maar hoefde ook nooit. Lange tijd was de man degene die de eerste stap zette bij de hofmakerij. Maar nu veel vrouwen economisch onafhankelijk zijn, kunnen zij ook degene zijn die 'uitzoekt'. En degene die uitgekozen wordt moet veel aan zijn uiterlijk doen. Dat maakt mannen ook onzeker, en terecht."

Woertman ziet dat de cosmetische industrie veel druk legt op mannen om ook iets aan hun uiterlijk te doen. "Als in reclames beloofd wordt dat als je er prachtig uitziet je gelukkig wordt, dan is dat een boodschap die mannen opeens ook gaan horen."

Niet handig

Gezichten met mimiek zijn belangrijk voor een goedlopende samenleving, stelt Woertman. "Als mens lezen we de hele dag elkaars gezicht. Dus voor een samenleving is het niet zo fijn als iedereen alles gaat wegspuiten, omdat dit negatieve effecten heeft voor het onderling begrijpen voor elkaar. We hebben de non-verbale communicatie hard nodig om elkaar te blijven begrijpen. Maar je weet niet wat er over een paar jaar gebeurt, als iedereen op elkaar is gaan lijken. Het zou best kunnen dat we dan weer een verkreukeld gezicht als schoonheidsideaal omarmen."

Kijk hier de tv-reportage:

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.