Sommige mannen betalen weleens voor seks. Uit eenzaamheid, lust of bijvoorbeeld een ontmaagding. Maar, hoevéél mannen betalen er eigenlijk voor seks? Telegraaf-journalist Sabine Leenhouts deed daar een voorzichtige uitspraak over.

'Als ik de cijfers moet geloven, zou 1 op de 7 mannen wel eens betaalde seks hebben', zei Telegraaf-journalist Sabine Leenhouts in de videoserie van de krant, Praat mee. De absolute getallen zijn moeilijk te vinden, maar een tipje van de sluier: hoogstwaarschijnlijk betalen veel minder mannen voor seks.

Niet eerlijk over seksleven

Het blijkt lastig om erachter te komen hoeveel mannen echt geld uit geven aan het hebben van seks. Niet elke man is namelijk eerlijk over of hij betaald voor seks en zijn seksleven in het algemeen, weet seksuologe Astrid Kremers in Utrecht.

"Ik denk eerlijk gezegd dat mannen het mij soms niet vertellen, omdat ze misschien denken dat het niet relevant is of omdat het niet in hun huidige relatie was. Ik merk wel dat er bijna altijd schaamte heerst over dit onderwerp."

Lees ook

Verschillende getallen

Ine van Wesenbeeck, hoogleraar seksuele ontwikkeling bij de Universiteit Utrecht en adviseur bij Rutgers haalt een onderzoek uit 2011 aan: "Er is steeds minder gevraagd in de bevolkingsonderzoeken naar betalen voor seks. In 2011 is er nog wel gevraagd, maar dan voor betalen voor geslachtsgemeenschap en dan dekt toch echt niet alles. En daar gaf 2,3 procent (1 op de 43 mannen) van de mannen tussen de 19 en 69 jaar aan dat te hebben gedaan."

Er is nog een eerder onderzoek, dat iets meer duidelijkheid verschaft. "Seksuele gezondheid in Nederland van 2009 en dit onderzoek ging over 15 tot 70-jarigen en daar zijn twee vragen gesteld: 'Heb je ooit voor seks betaald?' Daar zegt 21 procent van de mannen 'ja' op. En er is gevraagd: 'Heb je dat in het afgelopen jaar nog gedaan?' En dan zegt 4,2 procent (1 op de 24 mannen) van de steekproef dat dat gedaan is."

Het aantal mannen dat weleens betaald seks is lager dan 1 op de 7 zoals Leenhouts in Praat Mee aanhaalt. 1 op de 24 mannen, uit het onderzoek in 2009, komt het meest in de buurt als je 'het afgelopen jaar' verstaat als 'weleens'. Als de mannen die zijn ondervraagd in het onderzoek eerlijk hebben geantwoord, natuurlijk.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.