Sinds de uitbraak van het coronavirus wordt een ding steeds genoemd: ouderen vormen een risicogroep. Niet verwonderlijk dus dat juist die groep met veel vragen zit tijdens deze coronacrisis.

De telefoon staat de laatste dagen roodgloeiend bij ouderenbond ANBO. Mag ik nog naar buiten met de hond? Is het verantwoord om op de kleinkinderen te passen? En hoe zit het met boodschappen doen? We vroegen Bernadet Naber van ANBO waar ouderen mee zitten. Deze vier vragen werden volgens haar het meest gesteld.

1. Mag ik nog naar buiten?

Ja, dat mag. Maar vermijd groepen mensen die dicht op elkaar staan, zoals bijvoorbeeld markten. Buiten een rondje lopen met de hond of een boodschap doen in de supermarkt is prima. Houd altijd 1,5 meter afstand van andere mensen. Op het balkon staan, of de ramen openzetten, is ook geen probleem. Het virus waait niet in de lucht rond, maar is overdraagbaar door hoesten of niezen.

2. Mag ik bij een oudere op bezoek?

Beperk het bezoek zoveel mogelijk. Ga alleen als je zelf helemaal gezond bent. Als je ook maar enigszins twijfelt omdat je je niet lekker voelt of (een beetje) hoest, ga dan niet. En houd je aan de richtlijnen van het RIVM. Vermijd fysiek contact, was je handen goed, nies of hoest in je elleboog en blijf op 1,5 meter afstand.

3. Mag ik op de kleinkinderen passen, bijvoorbeeld omdat mijn kinderen niet thuis kunnen werken?

Wij raden het niet aan. Als je op leeftijd bent, bent je nu eenmaal kwetsbaarder dan andere mensen. Kleine kinderen vertonen weinig tot geen symptomen van het coronavirus, maar kunnen je wel aansteken. Neem daarom geen risico. Veel scholen zijn op dit moment open voor kinderen van personeel in de zorg, politie, supermarkten enzovoort.

4. Ik ben ziek, kwetsbaar of mobiel beperkt. Hoe doe ik nu boodschappen?

Heb je buren, familie of vrienden die de boodschappen kunnen doen? Vraag hen dan om hierbij te helpen. Laat hen de boodschappen in de gang zetten en maak het geld over via een bankoverschrijving of laat ze via de app een betaalverzoek sturen. Als je digitaal vaardig bent, kun je de boodschappen ook online bestellen. Dan worden ze thuisbezorgd. Helaas duurt dit door drukte nu op dit moment veel langer dan normaal om uw boodschappen te laten bezorgen.

info

ANBO heeft een speciale telefoonlijn opgezet. Die is vanaf vandaag elke dag te bereiken van 09.00 tot 21.00 uur via 0348-466666.

Lees ook

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.