Populaire partydrugs zoals MDMA en speed zijn verboden. Als je gepakt wordt met drugs op zak krijg je een hoge boete, een strafblad en misschien zelfs een gevangenisstraf. Genoeg reden voor Maarten (22) om drugswetten te omzeilen met de legale drug 3-MMC, waarvan eigenlijk niemand weet hoe gevaarlijk het is.

Maarten (22), die niet met zijn echte naam genoemd wil worden, gaat regelmatig naar dansfeesten met elektronische muziek. "Zulke festivals duren meestal langer dan 10 uur. Ik ben best een energieke jongen, maar zo lang achter elkaar kan ik niet losgaan. Dus heb je wel iets nodig om het vol te houden." Bijna twee jaar geleden neemt hij voor het eerst 3-MMC mee naar zo’n feest.

Liefdevol en energiek gevoel

3-MMC is een relatief onbekend middel waar je je energiek en verliefd van gaat voelen. Volgens Maarten lijken die effecten op MDMA of speed, maar dan een beetje milder. “Het is wat meer real”, zegt hij tijdens een telefoongesprek. "Als je een xtc-pil slikt dan zou je nog van een boom kunnen houden." Zo’n sterk liefdevol effect geeft 3-MMC niet.

De capsules die Maarten slikt maakt hij zelf, met behulp van een weegschaaltje dat heel precies kan meten. Als hij de capsules langs de bewaking van feesten heeft gesmokkeld, dan slikt hij ze in. Een half uur later komt de 'vaagheid' op. Ogen kunnen even sterk heen en weer trillen en je lichaam voelt warm aan. Je krijgt zin om te dansen en anderen te knuffelen.

Voorheen slikte Maarten wel eens xtc-pillen als hij naar een feest ging, of nam hij een beetje speed. "Maar ik kreeg huiduitslag van die xtc-pillen, ik denk vanwege de kleurstoffen die er doorheen worden gemengd." Bovendien vindt hij dat je ‘te hard’ gaat op xtc-pillen. Na gebruik had hij nog dagenlang last van depressieve gevoelens. Ook vindt hij dealers die pillen verkopen onbetrouwbaar. "Ik heb wel eens wat laten testen, en toen bleken er allerlei andere drugs in het zakje te zitten."

Bij 3-MMC gaat dat net wat anders. Die drug koopt hij gewoon legaal op de website van een bedrijf dat staat ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. "Je weet gewoon wat je krijgt en het is niet zo duur", legt Maarten uit. Officieel verkopen de websites middelen die 'niet voor menselijke consumptie' geschikt zijn. Maar de meeste klanten negeren die boodschap. Zij weten dondersgoed dat je er high van wordt. 

Kijk & Lees ook:

Geen straf voor drugsbezit

Je bent niet strafbaar als je gepakt wordt met 3-MMC op zak, in tegenstelling tot xtc-pillen of speed. Bij festivals staat meestal strenge bewaking. Alle bezoekers worden gefouilleerd. Als de bewaking drugs aantreft bij een bezoeker wordt al snel de politie ingeschakeld. Een feestganger kan dezelfde avond nog het politiebureau uitlopen met een strafblad op zak. Zo’n veroordeling voor drugsbezit kan je je hele leven blijven achtervolgen. Je krijgt als veroordeelde drugscrimineel bijvoorbeeld geen visum meer als je naar de Verenigde Staten wil reizen.

Maarten is wel eens gepakt omdat hij in de wachtrij drugs bij zich had voor zichzelf, en voor zijn vrienden. In zijn broekzak had hij een gram 3-MMC zitten. Maar bij de ingang van het festival vindt een bewaker nog een andere zak met 7 gram van de drug. "Ik koop meestal een grote hoeveelheid tegelijkertijd omdat dat goedkoper is, maar ik was helemaal vergeten dat die voorraad nog in mijn jaszak zat."

De politie wordt erbij gehaald en Maarten moet mee naar het politiebureau. Hij moet zijn kleren uittrekken om te checken of hij misschien nog meer drugs bij zich heeft. "Het was echt een vernederende ervaring", vertelt hij daarover. Uiteindelijk mag hij toch het politiebureau verlaten, zonder strafblad zelfs. Er is 'onvoldoende bewijs' dat hij harddrugs bij zich had. Want 3-MMC is geen harddrug volgens de Opiumwet. 

‘Een vriend kon er niet van afblijven’

Ondanks de legale voordelen van 3-MMC, is Maarten toch wel wat anders gaan denken over de drug. Vooral in zijn vriendengroep ziet hij dat het soms lastig is om ermee te stoppen. "Een vriend van mij had een paar gram in één keer opgebruikt. Hij zei dat hij er niet van af kon blijven."

Ook op fora is dat een veelgehoorde klacht over 3-MMC. De drug geeft sterke ‘cravings’: een bijna onbedwingbare drang om nog meer te nemen zodra het begint uit te werken. Met name die cravings zijn risicovol, omdat mensen onbewust meer gaan nemen dan ze van plan waren. 

Een ander punt wat gebruik van de drug gevaarlijk maakt, is dat er maar heel weinig bekend is over 3-MMC. Wat lange termijneffecten van gebruik zijn, is nog onbekend. Mensen die nu experimenteren met 3-MMC moeten nare gezondheidseffecten nog ontdekken. Zo zou je misschien een depressie kunnen oplopen door 3-MMC. Misschien is het wel heel slecht voor je geheugen, of krijg je er op latere leeftijd de ziekte van Parkinson van. We weten het simpelweg nog niet.

De risico’s van 3-MMC

info

Over 3-MMC is nog maar heel weinig bekend, maar de volgende risico’s worden verwacht:

Korte termijn

- Angst

- Paniek

- Overhitting

- Uitdroging

- Epileptische aanvallen

- Beschadigd neusslijmvlies

- Verkleurde ledematen (paars / groen)

- Leverschade

- Hersenbloeding

- Hartstilstand

- Opwindingsdelier

- Psychose

- Serotonine-syndroom

 

Lange termijn

- Verslaving

- Verminderd reukvermogen

- Chronische verkoudheid

- Regelmatig bloedneuzen

- Gewichtsverlies

- Gebitschade

- Hart- en vaatziekten

 

Psychische klachten

- Angstklachten

- Somberheid / depressie

- Psychose

Lees meer over de effecten en risico's van 3-MMC:

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.