Lourdes in Frankrijk, Fatima in Portugal: het zijn wereldberoemde plaatsen die miljoenen pelgrims trekken, omdat Maria er ooit verschenen zou zijn. In dat rijtje komt misschien een nieuwe naam:  Amsterdam. 

Op 31 mei 1956 zag de Amsterdamse Ida Peerdeman voor de 52e keer de Heilige Maagd Maria voor zich verschijnen. Bij die gelegenheid wees Maria haar een plek aan op de Zuidelijke Wandelweg in Amsterdam waar een kerk moest worden gebouwd. Maria schetste een 3D-visioen op de plek waar nu de RAI staat.

Ida schrok en zei: 'Vrouwe, wat is dat nou? Dat is toch helemaal geen katholieke kerk? Geen torens, maar drie koepels. Heel vreemd. Als ik nu zo’n moskee zie, dan denk ik tjemig.'

Amsterdam pelgrimsoord

Deze gebeurtenis is voor Mathé Reijnierse van Stichting Lourdes aan de Amstel de aanleiding om op die plek een kathedraal te willen bouwen in de stijl van de Aya Sofia in Istanbul. Amsterdam zou op die manier een pelgrimsoord kunnen worden, een Lourdes aan de Amstel. 

De bekende architect Pi de Bruijn heeft inmiddels toegezegd de grote basiliek voor Maria te willen ontwerpen. En het plan heeft inmiddels ook de zegen van bisschop Jos Punt van het bisdom Haarlem. Hij gaf in 2002 de mariaverschijningen van Ida Peerdeman al de constat de supernaturalitate, oftewel de bevestiging van supernatuurlijke aard. 

EenVandaag spreekt met Mathé Reijnierse en gaat met Peter Jan Margy, hoogleraar Europese etnologie en auteur van het boek ‘101 Bedevaartsplaatsen in Nederland’, naar het huis van Ida Peerdeman aan de Diepenbrockstraat, waar zij meerdere keren Maria ontmoette. In de woning is nu het klooster ‘Vrouwe alle Volkeren’ gevestigd.