Een deel van de leerlingen van het VMBO Maastricht hoeft toch niet opnieuw toetsen te maken deze zomer. Dit hebben zij te horen gekregen van de school. Ouders én leerlingen zijn boos en vertrouwen de tegenstrijdige berichten niet meer. “Het is een grote chaos”, zegt Frans van der Pas, de vader van VMBO-leerling Max. “Dit heeft een grote impact op onze kinderen.”

Een paar weken geleden kregen de VMBO-leerlingen te horen dat zij bepaalde toetsen en opdrachten verplicht moesten inhalen. Nu blijkt dat voor een deel van de leerlingen toch niet meer te gelden. Verwarrend, volgens de ouders van Max: “We kregen eerst een telefoontje dat onze zoon vier dingen moest overdoen. Daarna een mail waaruit bleek dat hij niets hoeft over te doen. Wij weten het niet meer. Wat ons betreft moet Rutte ingrijpen.”

Tegenstrijdige berichten

Ouders en leerlingen beklagen zich vooral over de tegenstrijdige berichtgeving van de school. “Het totale onzekere van de situatie is het probleem”, zegt onderwijscoach Ingeborg Dijkstra. Zij staat een groep gedupeerde leerlingen en ouders bij. “Je kan een keer slecht nieuws hebben maar het blijft rommelen.” Dit merkt advocaat Wouter Geertsen ook, bij wie zich al meer dan 130 ouders hebben gemeld: “Het is en blijft een rollercoaster. Het is allesbehalve fijn voor de leerlingen.”

Niet zeker van diploma

Hoewel een deel van de leerlingen geen toetsen meer zou moeten inhalen, zijn zij nog niet zeker van hun diploma. Leerling Britney zou in eerste instantie zeven toetsen moeten inhalen. Dat werden er twee, en sinds gister helemaal geen toets meer. “Ik vroeg de school of dit betekent dat ze 100% zeker geslaagd is omdat ze in principe nu alle vakken heeft gehaald”, zegt de vader van Britney. “Dat kunnen ze nog niet zeggen en horen we pas na 31 augustus als de school weer vergadert. Het vertrouwen in de school is bij mij weg, en niet bij mij alleen.”

reactie
clock 13-07-2018 17:23

Minister Ingrid van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap reageert in een kamerbrief over de situatie rondom de VMBO-leerlingen. Ze schrijft dat een externe examencommissie aanvullend onderzoek heeft gedaan en het volgende beeld schetst: “Van de 354 eindexamenkandidaten van VMBO Maastricht zijn 20 leerlingen op basis van het centraal examen definitief gezakt. Er zijn 30 leerlingen die – zo blijkt na het aanvullend onderzoek – geen hersteltoetsen hoeven te maken. Alle leerlingen en hun ouders zijn gistermiddag en vanochtend geïnformeerd over wat de uitkomst van het aanvullend onderzoek betekent voor hun individuele situatie. Zij mogen ervan uitgaan dat deze informatie correct is.”

De volledige brief is hieronder te lezen.

Kamerbrief

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.