De leerlingen van het VMBO Maastricht hoeven het Centraal Examen niet opnieuw te doen. Maar ze moeten nog wel diverse toetsen afmaken voordat hun diploma geldig wordt verklaard.

Leerlingen van het VMBO Maastricht kregen na hun examens te horen dat alle 354 diploma’s ongeldig werden verklaard vanwege grote onregelmatigheden op de school. Minister Slob van Onderwijs greep in toen op 14 juni een klokkenluider meldde dat een leerling voor een vak het grootste deel van het schoolexamen niet had afgerond, maar wel had deelgenomen aan het centraal examen in dat vak. 

Ouders klagen al jaren over lesuitval

Ouders trokken al jaren aan de bel over de grote uitval van lesuren, afwezigheid van leraren en toetsen die niet gemaakt werden. In het najaar van 2016 gebeurde dat voor het eerst, maar ook vorig jaar en dit jaar kwamen er bij de Inspectie van het Onderwijs signalen binnen over lesuitval, bevestigt de toezichthouder zelf. 

Minister Arie Slob van Onderwijs liet woensdag weten dat de examens van de leerlingen niet ongeldig worden verklaard.  “Ik heb het besluit genomen gebruik te maken van mijn bevoegdheden om de cijfers van de examens te handhaven. Ik denk dat dat heel goed nieuws is voor de leerlingen.”

Leerlingen moeten toetsen inhalen

Toch zijn de VMBO-leerlingen nog niet tevreden. Ze moeten het komende half jaar allerlei toetsen inhalen. “Ik heb heel veel stress omdat ik nu die toetsen moet maken. Dat kunnen heel veel toetsen zijn, maar het kunnen er ook weinig zijn. Het is nu nog onduidelijk.”, laat Britney (17) via Skype weten.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.