Gerommel op grote hoogte bij Air France-KLM. De topman van Air France-KLM wil af van KLM-baas Pieter Elbers. Dit blijkt uit een interne mail in bezit van EenVandaag. Elbers zou 'te lastig' zijn.

Sinds het aantreden van de Canadees Ben Smith als topman van Air France-KLM is er onrust binnen het luchtvaartconcern. Als Smith aankondigt divisies van KLM naar Parijs te willen verhuizen gaat Elbers hier voor liggen. Ook slaagt Elbers erin om de kaspositie van KLM in Nederland te houden.

Elbers bewaakt de autonomie

Het KLM-personeel wil Elbers daarom absoluut niet kwijt. Een openbare petitie voor contractverlenging is inmiddels 13.000 keer ondertekend. "We zijn blij dat Pieter Elbers onze autonomie zo goed bewaakt", zegt Reinier Castelein, voorzitter van vakbond De Unie. "Hij voorkwam met succes verdere centralisatie van de diensten naar Parijs."

Ook het idee om van KLM een prijsvechter te maken valt eind vorig jaar slecht. KLM is de oudste luchtvaartmaatschappij ter wereld die nog opereert onder haar oorspronkelijke naam en wil dat blijven. Op 29 juni viert KLM Royal Dutch Airlines haar honderdjarig bestaan.

Grote zorgen over degradatieplannen

Lastig, vindt de Canadese topman Ben Smith al het tegengas van Elbers, omdat het zijn plannen met Air France-KLM verstoort. "Air France en KLM zijn veertien jaar geleden al gefuseerd en het is tijd dat ze zich eindelijk als één bedrijf gaan gedragen", zei Smith in september bij zijn aantreden. En dat gaat volgens hem beter zonder dan mét Elbers.

Smith wil het bedrijf financieel gezonder maken. De bedrijfskosten zijn nu veel hoger dan die van bijvoorbeeld Lufthansa. Minder merken en minder topbestuurders moeten meer financiële lucht gaan geven. De ondernemingsraad van de KLM maakt zich ernstig zorgen over deze 'degradatieplannen'.

Bizar hoe het er in een miljardenbedrijf aan toe gaat

Castelein vindt het onbestaanbaar dat de positie van Pieter Elbers ter discussie staat. "Ik hoor dat Smith al maanden elk overleg met Elbers afzegt. Ik vind het bizar om te zien hoe het er in een miljardenbedrijf aan toe kan gaan."

Minister Wopke Hoekstra van Financiën heeft inmiddels in een brief aan de raad van commissarissen van de KLM zijn volledige steun uitgesproken voor Elbers. Het kabinet steunt een herbenoeming van Elbers.

KLM-baas Elbers moet weg van topman Airfrance-KLM

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.