Dengue fever, ook wel bekend als knokkelkoorts: op Bonaire dreigt een grote uitbraak en hulp is dringend nodig. Dat stelt malariadeskundige Bart Knols die het eiland recentelijk bezocht en foto's maakte van broedplaatsen, die ondanks eerdere hulpvragen niet zijn aangepakt.

EenVandaag spreekt met Knols in zijn laboratorium in Wageningen. Moet het eiland gemeden worden of kunnen we nog veilig een vakantie boeken? De vertegenwoordiging van Bonaire op de Vakantiebeurs meldt dat de situatie meevalt en dat anti-muggenspray afdoende is.

Maar Bart Knols noemt de situatie alarmerend en vindt dat Nederland Bonaire in de steek laat. Bij een soortgelijke uitbraak in een bijvoorbeeld Brabant wordt immers meteen alles uit de kast gehaald om het virus te bestrijden. En nu gebeurt er nauwelijks iets. Daarnaast komt een arts op Bonaire aan het woord, die zelf dengue heeft gehad en initiator is van de actiegroep Bonaire Dengue-vrij. Ook hij vindt de situatie zorgelijk.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.